Ethem Sarısülük katledildiği yerde anıldı

Ankara’da Haziran Direnişi’nde polis kurşunuyla katledilen Ethem Sarısülük, vurulduğu yerde anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Haziran 2019
  • 17:14

Haziran Direnişi’nin 6. yılında Ostim işçisi Ethem Sarısülük vurulduğu yerde anıldı. Anma Ethem’in vurulduğu saatte, Haziran Direnişi’nde yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başladı.

Geniş bir polis ablukasının altında gerçekleşen anmada, basın açıklamasaı yapıldı. Açıklamada, Haziran Direnişi’nin, yağmacı-talancı politikalarla topluma giydirilmek istenen deli gömleğine karşı ortaya çıkan bir isyan olduğu belirtildi. İsyana yol açan dinamiğin, bugün yaratılmak istenen rejime karşı da kendisini hissettirdiği vurgulandı.

Bu dava kapanmadı”

Basın açıklamasının ardından Avukat Kazım Bayraktar söz aldı. Adaletin duruşma salonlarında değil sokakta kazanılacağını belirten Av. Bayraktar, dönemin başbakanının “polisi yedirtmeyiz” dediğini ve bu doğrultuda devletin, katili mahkemeye perukla getirdiğini hatırlattı. Dava sürecine değinerek konuşmasına devam eden Av. Bayraktar, duruşmalarda katil polisin ve devletin maskesini Sayfi Ana’nın düşürdüğünü ifade etti. 3. duruşmada “‘peruklu adalet’in ‘uyuyan adalet’e dönüştüğünü, ‘yargılayacaksın ama cezalandırmayacaksın’ politikasına dönüldüğünü” ifade eden Av. Bayraktar, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin katil polis Ahmet Şahbaz’a 7 yıl 9 ay 10 gün ceza verdiğini hatırlattı. Tayyip Erdoğan’ın, hakimleri “paralel hakim bunlar” diyerek sıkıştırdığını böylece Yargıtay’ın kararı bozduğuna ve davayı Aksaray’a kaçırdığına dikkat çeken Av. Bayraktar, “Mahkeme heyeti, yetkisi ve dosyanın olmamasına rağmen sanık için 10 bin 100 lira ceza vererek dosyayı kapattı” dedi. Ancak bu davanın kapanmadığını belirten Av. Bayraktar, yeni Haziran direnişlerinin mayalanmaya devam ettiği vurgusuyla konuşmasını noktaladı.

HDP ve CHP adına konuşmaların da yapıldığı anmada sık sık “Katil devlet hesap verecek!”, “Gezi’de düşene dövüşene bin selam!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Ethem yoldaş ölümsüzdür!” sloganları atıldı.

Anma, 25-26 Haziran’da Silivri’de yapılacak olan Gezi davasına çağrı ve 16 Haziran’da Ethem’in mezarında yapılacak olan anma çağrısı ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara