“Eşit yurttaşlık mitingi”ne çağrı

Demokratik kitle örgütleri “Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık!” şiarıyla 16 Eylül’de İzmir’de gerçekleştirecekleri mitinge çağrı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ağustos 2023
  • 17:30

Demokratik kitle örgütleri “Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık!” şiarıyla 16 Eylül’de İzmir’de gerçekleştirecekleri mitinge çağrı yaptı.

Aralarında Eğitim Sen’in de bulunduğu demokratik kitle örgütleri adına okunan basın açıklamasında siyasi iktidarın gerici politikaları hatırlatıldı. ÇEDES projesi ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Diyanet İşleri Başkanlığına, dinci tarikat ve cemaatlere öğrencileri devşiren bir işlev göreceği vurgulanan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Laiklik ilkesi ve laik eğitim, çoğul bir toplumda farklı inanç, farklı mezhep, farklı kimlik, farklı cinsiyet ve cinsel kimlikler, hem inananlar hem de inanmayanların bir arada barış içinde yaşayabilmeleri için son derece önemlidir. Ancak Türkiye’de ciddi bir mücadele alanı olarak laiklik, siyasal alanda unutturulmaya ve görünmez kılınmaya çalışılmaktadır. Siyasal iktidar, laikliği ve laik yaşamı doğrudan hedef almaktadır.

Evrensel hukuk ve insan hakları açısından oldukça önemli bir ilke olan laikliği savunanlar, Diyanet İşleri Başkanı tarafından ‘laik yobazlar’ tarzı hakaretlere maruz kalmaktadır. Tüm bu saldırılar karşısında kadınlar, gençler, çocuklar, Aleviler, farklı din ve inanca sahip olanlar, inanmayanlar laik eğitimi ve laik yaşamı savunmalıdır.”

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“AKP hükümetinin eğitimden sağlığa, hukuktan toplumsal yaşama kadar izlediği siyasal İslamcı politikalar son derece tehlikeli bir aşamaya gelmiştir. Bizler, emek ve demokrasi güçleri olarak IŞİD ve Taliban zihniyetinin yarattığı tehlikenin farkındayız ve bunun için her alanda mücadele etmeyi sürdüreceğiz.

Laiklik konusundaki duyarlılığımızı, laik eğitim ve laik yaşam düşümüzü kamuoyu ile paylaşmak ve siyasal iktidarın ÇEDES projesini iptal etmesi için 16 Eylül 2023’te yakın kentlerin de katılımıyla İzmir’de bölgesel bir miting yapacağız. 

Siyasi iktidarın yıllardır savunduğumuz taleplerimizi yok sayan dayatmacı anlayışına karşı en güçlü ve etkili yanıtı vermek için, iktidarın baskılarına, ayrımcı uygulamalarına maruz kalanları, kendilerinin ve çocuklarının geleceğinden endişe edenleri, bütün emek ve demokrasi güçlerini, 16 Eylül 2023’te yapacağımız İzmir mitingine talepleriyle katılmaya ve güç vermeye davet ediyoruz.”

İmzacı kurumlar:

“Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) , Halkevleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği.”