Esenyurt’taki ırkçı saldırıya dair rapor

Göç İzleme Derneği, Esenyurt’ta 9 Ocak’ta yaşanan saldırıya ilişkin göçmenlerle görüşerek hazırladığı raporda saldırının ırkçı saiklerle yapıldığını belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ocak 2022
  • 16:30

Göçmenlere ırkçı söylem ve saldırılar tırmandırılıyor. Son dönemde artan saldırılarda çok sayıda göçmen katledildi, sınır dışı edildi veya tutuklandı. İstanbul’un Esenyurt ilçesinde 9 Ocak’ta gerçekleşen saldırı da bu yaşananlardan biriydi. 

Göç İzleme Derneği göçmenlerle görüşerek saldırıya dair rapor hazırladı. Raporda saldırının ırkçı saiklerle gerçekleştiği ve göçmenler için tehlikenin sürdüğü değerlendirmeleri yer aldı.

Saldırının gerçekleştiği pasajda ve sokakta yapılan gözlemlere yer verilen raporda 1’i Suriye uyruklu, 1’i Lübnan uyruklu olmak üzere 2 kadın ve 3 Suriye uyruklu erkek göçmenle gündelik hak ihlalleri ve saldırıya ilişkin görüşüldüğü belirtildi. Suriyelilerin olduğu pasajda sık sık yaşanan saldırılara dikkat çekilirken bir göçmen, bunun sebebinin ırkçı söylem ve temsiller olduğuna değiniyor.

Birçok mülteci çocuk ise okullarında ayrımcılığa maruz kalıyor. Okulda şiddet gören çocuklar ayrımcılıkla da baş başa kalıyor. Raporda, mülteciler yaşadıkları saldırıları şu şekilde anlattı:

“Bu bölgede her tarafta problem yaşanıyor. Bir insan Arapça konuşurken saldırıya uğruyor. Suriyeli, Faslı, Filistinli ve Ürdünlü olan her Arapça konuşanı dövüyorlar. Saldırı için 18 yaşının altında çocukları gönderiyorlar. Gruplar, yabancıları gasp ediyor.”

“Irkçılığın hemen çözülmesini istiyoruz. Benim oğlumu okulda dövdüler. Suriyeli olduğundan dolayı sık sık ayrımcılık yaşıyor.”

“Okulda iki kişi Suriyeli olduğum için beni dövdü. Hep benle kavga etmek istiyorlardı. Sonra öğretmenimiz, Suriye’nin de eskiden Osmanlı toprağı olduğunu söyleyince bana artık bulaşmadılar.”

“Irkçılık yapılıyor. Evraklarım için devlet dairelerine gittiğimde, sinirleniyorlar.”

“Irkçılıkla karşılaşıyoruz. Eşim komşumuza selam veriyor, ama eşimin selamını almıyorlar. 6 senedir komşuyuz bugüne kadar bize selam vermediler Türkiye’deki insanlara göre her ay yardım aldığımız söyleniyor, ben yardım almıyorum. Her ay vergi veriyorum.”