“Emeklilik Çayan Demirel'in hakkı”

Bakur belgeselini tamamladıktan sonra kalp durması sonucu yüzde 99 engelli hale gelen Çayan’ın arkadaşları, Çayan Demirel’in emekli olması için kampanya gerçekleştiriyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Şubat 2020
  • 18:27

Dersim 38, 5 No’lu Cezaevi gibi belgeselleri çekip yöneten Çayan Demirel, Bakur filminden yargılanmış ve dört yıl ceza almıştı. 2015 yılında geçirdiği kalp krizi sonucunda yüzde 99 engelli olarak yaşamına devam ediyor. Demirel sağlık durumuna rağmen “yardıma muhtaç olmadığı” belirtilerek emekli edilmiyor. Demirel'in arkadaşları “emeklilik Çayan'ın hakkı” diyerek kampanya başlattılar.

Çayan'ın arkadaşları kampanya için hazırladıkları metinde 18 Mart 2015'te Bakur'un montajının tamamlanmasından bir gün sonra Çayan Demirel'in kalbinin birden durduğunu ve 15 dakika boyunca çalışmadığını belirterek, bu yüzden yüzde 99 engelli hale geldiğini ifade ettiler.

Demirel'in yakınlarının malulen emekli edilmesi için yaptığı başvuru sonrasında İstanbul Bölge Sağlık Kurulu’nun maluliyet tespiti yaptığını belirten arkadaşları şunları ifade etti:

“Yüzde 99 Engelli Raporu'na rağmen, üstelik kendisini bizzat görmeden hazırlanan raporda 'çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği' ama 'yardıma muhtaç olmadığı' yazıyordu! Mevzuata göre on yıllık sigorta geçmişi bulunmadığı için 'başkasının yardımına muhtaç' şartı aranıyor. Bir üst kurula itiraz yapıldı, fakat itiraz da 27 Aralık 2017'de oybirliğiyle reddedildi.”

Çayan'ın arkadaşları açıklamalarının devamında şunları söyledi:

“Aile, engelli yurttaşlara dayatılan bu muameleye tepki olarak dava açtı. Bu kez Adli Tıp Kurumu'ndan rapor almaları gerekiyordu. Uğraştılar, onu da aldılar. Adli Tıp Kurumu "sürekli bakıma muhtaç” tespitinde bulundu, ama bu da yetmiyordu. Mahkeme bu kez de raporlardaki ‘uyumsuzluk’ nedeniyle dosyayı Adli Tıp Kurumu Üst Kurulu'na sevk etti, halen yeni bir rapor bekleniyor.

Türkiye'de engelliler, en büyük engeli sağlık haklarına erişirken yaşıyor, yakınlarına ağır bir bürokrasi reva görülüyor. Bugün, 36. İş Mahkemesi'nde görülecek Olan Çayan Demirel'in malulen emeklilik hakkıyla İlgili duruşmada, arkadaşları olarak bir aradayız ve Yüzde 99 Sürekli Engelli Raporu'nun gereğinin yapılmasını, yıllardır yakınlarının verdiği büyük uğraşa rağmen arkadaşımız Çayan'ın emeklilik hakkının önüne konulan engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Arkadaşımız malulen emeklilik hakkını kazanana dek davanın takipçisi olacağız.”