Emeklilerden “bayram ikramiyesi” eylemi

Tüm Emekliler Sendikası üyeleri Mersin, İzmir, İstanbul ve Antalya’da yaptıkları eylemlerde AKP-MHP iktidarının kendilerine verdikleri bin 100 TL’lik bayram ikramiyelerini protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Nisan 2022
  • 22:00

Tüm Emekliler Sendikası üyeleri Mersin, İzmir, İstanbul ve  Antalya’da yaptıkları eylemlerde AKP-MHP iktidarının kendilerine verdikleri bin 100 TL’lik bayram ikramiyelerini protesto etti.

Mersin’de Özgür Çocuk Parkı’nda “İnsanca yaşamak istiyoruz!” pankartı açan emekliler adına basın açıklamasını Ahmet Karakuş okudu. Karakuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in emeklilere ödenecek tutarının bin 100 TL olacağı ve miktarın arttırılmayacağı yönündeki açıklamasının akıl tutulması olduğunu belirterek, “Bu akıl tutulması değilse ki, değildir, tükenmişliğin yönetememenin sonucudur. Bakanın bu açıklamasını kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz” dedi.

Günü geldiğinde emeklileri yok sayanları emeklilerin de yok sayarak siyasal iktidara seçimde gereken dersi vereceklerini belirten Karakuş şunları ifade etti:

“Bakan, yazacak bir hikâyeleri kalmayanların şaşkınlığını yaşıyor. Bu siyasi intihardır. AKP'nin ölümü gösterip, sıtmaya razı etme taktikleri emeklilerin kanacağı taktikler değildir. Bu oyunlara karnımız toktur. Siyasi iktidara sesleniyoruz derhal emeklilerin bayram ikramiyelerini asgari ücret düzeyine çekin. Aile büyükleri olarak çoluk çocukları, torunları ve eş dostları ile bir nebze de olsa birlikte, daha insanca vakit geçirmelerini engellemeyin. Çocuklarımızın, torunlarımızın yüzlerine ışıyacak gülümsemeye engel olmayın. Bütün emeklilere çağrımızdır Hak verilmez alınır. Haklarımızı alana kadar mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğiz.”

 AKP’ye kırmızı kart gösterilen eylem sloganlarla sona erdi.

“Mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğiz”

Emekli Sen Antalya Şubesi de “Bayram harçlığı değil, güncel ikramiyemizi verin!” talebiyle Attalos Heykeli önünde eylem gerçekleştirdi. Emeklilerin taleplerinin karşılanmadığını belirten Emekli Sen Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, “Günü geldiğinde emeklileri yok sayanları emekliler de yok sayacaktır. Haklarımızı alana kadar mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğiz” dedi.

Tüm Emekliler Sendikası, İzmir’de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde de eylem gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Konak şube başkanı İhsan Mermerkaya emeklilerin taleplerini 16 Nisan’da Ankara’da yaptıkları mitingde duyurduklarını hatırlattı.

Artan enflasyona, hayat pahalılığına değinen Mermerkaya “Her defasında geleneklerine bağlı olduğunu söyleyen ittifaklı iktidar; emeklilerin hiç olmadığı kadar yoksullaştığı bir dönemde aile büyükleri olarak bayram geleneklerini yaşatma şansı varmıdır?” diye sordu.

“Sadaka değil, bayram edecek ikramiye”

Tüm Emekli-Sen İstanbul Şubeleri ve Temsilcilikleri Kadıköy Rıhtım’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in bayram ikramiyelerinde zam olmayacağı yönündeki açıklamasını protesto etti. Tüm Emekli- Sen Örgütlenme Sekreteri Ahmet Özdemir’in okuduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İnsanların pazar artıklarını topladığı, Halk Ekmek kuyruklarında saatlerce sıra beklediği, faturalarını ödemek için çırpındığı bir dönemde, bayramlık almak, bayram sofrası kurmak, eşleriyle, dostlarıyla bir araya gelme şansı var mıdır? Bu koşullarda bayram yapmak mümkün müdür?”