İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi dernek binasında düzenlenen basın toplantısında, Elazığ Kampüs Cezaevleri’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin gözlem ve tespit raporunu açıkladı.
Toplantıda şube başkanı Ercan Yılmaz konuştu. Raporu İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Jiyan Ormanlı okudu. Ormanlı, Elazığ 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile Elazığ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan mahpuslarla yapılan görüşmeler sonucunda tespit ettikleri hak ihlallerini sıraladı.
Ormanlı gerçekleşen hak ihlallerinin ardından ihlallerin son bulması için önerilerini şöyle sıraladı:
“* Derneğimiz tarafından Elazığ Kampüs Hapishanesi’nde gerçekleştirilen ziyaretler sonucu edindiğimiz kanaate göre; Türkiye’deki infaz rejimi mevzuatı ile politikaları insan onuruna uygun olmayan birçok uygulamaya neden olmaktadır. Mahpusların insan onuruna yaraşır, güvenliklerini esas alan ve ayrımsız bir şekilde infazlarını bitirmeleri için Türkiye’deki mevcut infaz rejiminin mahpuslar lehine revize edilmesi gerekmektedir.
* Farklı suç tiplerinden mahpusların aynı hapishane içerisinde veya aynı koridorda bulunan odalarda tutulmaları güvenlik açısından risk oluşturmakta; idarelerin bu konuda gerekli düzenlemeleri yaparak bu uygulamaya son vermesi gerekmektedir.
* Bilindiği üzere suç duyurusu niteliğinde olan mahpus başvuruları ile ilgili mahpuslara veya yakınlarına ivedi bir şekilde dönüş sağlanarak gerçekleştirilen işlemlere dair bilgi verilmelidir.
* Özellikle İdari Gözlem ve Sınıflandırma Merkezi tarafından mahpusların ‘iyi halli’ olup olmadıkları yönünde hazırlanan raporlarının genellikle hukuki dayanaktan yoksun; soyut gerekçelere dayandırıldığı derneğimiz tarafından birçok kez tespit edilen hususlardan olup; bu nedenle birçok mahpusun infazının belli bir kısmını hapishanede geçirdikten sonra denetimli serbestlik hakkından yararlanması gerekirken infazlarının yakıldığı, ayrıca mahpuslar hakkında düzenlenen iyi halli olmama değerlendirmesi nedeniyle başka hapishaneye sevk taleplerinin yerine getirilmediği görülmemektedir. Bu hususta idari gözlem ve sınıflandırma merkezinin yeniden yapılandırılarak; objektif kriterlere göre karar vermesi gerekmektedir.
* Bazı gazetelerin hapishane idaresi tarafından mahpuslara verilmediği tarafımıza aktarılan sorunlardandır. Son dönemlerde gerek Anayasa Mahkemesi gerekse AHİM tarafından benzer konular hakkında verilen ihlal kararlarına dikkate alındığında; mahpusların bilgi edinme hakları dikkate alınarak talep ettikleri gazete ve dergilerin; yasal engellemeler ile sübjektif yorumlamalarla kendilerine verilmemesi uygulamasından vazgeçilmelidir.
* Mahpuslar, savcılıklara suç duyurusu niteliğinde gerçekleştirdikleri başvurular ile ilgili herhangi bir dönüş olmadığından şikâyet etmektedir. Mahpusların savcılıklara ve diğer kamu kurumlarına gönderdikleri şikâyet dilekçeleri ve diğer başvurular ile ilgili ivedi bir şekilde dönüş sağlanmalıdır.”