İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Elazığ 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşanan hak ihlallerinden yola çıkarak “Elazığ Cezaevleri İnceleme ve Tespit Raporu” hazırladı. Rapor, bugün İHD Diyarbakır şube binasında yapılan basın toplantısında paylaşıldı.
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun’un genel olarak hapishanelerdeki hak ihlallerine değinen konuşmasından sonra rapor okundu. Raporu İHD Diyarbakır Şubesi Cezaevi Komisyonu Üyesi Av. Gurbet Yavuz okudu.
“İhlaller OHAL sonrasında da devam ediyor”
Heyet oluşturarak Elazığ Hapishanesi’nde tutsaklarla görüşerek raporu hazırladıklarını belirten Yavuz, OHAL’de yaygınlaşan ve ağırlaşan hak ihlallerinin OHAL sonrasında da devam ettiğini tespit ettiklerinin altını çizdi. “İhlallere ilişkin gerek Cezaevi Savcılığı’nın ve gerekse de cezaevi idaresinin önleyici tedbirler almadığı ve ihlalleri yaygın ve sistematik olarak devam etmesinde kusurlu oldukları tespitine ulaşmıştır” diyen Yavuz ihlalleri hayata geçiren kişilerin de cezasızlık politikasıyla korunduğunu ifade etti. Yavuz bunun ihlallerin devam etmesinde de etkili olduğunu sözlerine ekledi.
İhlallere karşı Adalet Bakanı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun göreve davet edildiği raporda şu öneriler yer aldı:
“Öncelikle, Türkiye’deki infaz rejimi mevzuatının ve politikasının uluslararası insan hakları hukukuna ve özel olarak da mahpus haklarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir.
“Mahpuslara yaşatılan işkence ortamından derhal vazgeçilmeli, mahpuslara uluslararası hukukun emrettiği şekilde insana yaraşır bir şekilde bir muamele gösterilmelidir.
“Mahpuslar üzerindeki tecrit ve izolâsyonun derhal kaldırılması ve insani yaşam şartlarının oluşturulması gerekmektedir.
“Mahpusların sağlığa erişim haklarının sağlanması, koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesi, hastalığı olanların tedavi olanaklarından yararlanmaları için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
“Heyetimiz1 No’lu Yüksel Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu ve Elazığ 2 No’lu Ceza İnfaz Kurumu’nda mahpuslara yönelik yaşanan insan hakları ihlallerinin etkin bir şekilde soruşturularak sorumluluğu bulunan personellerin cezalandırılması için yargı mensuplarını göreve davet etmektedir.
“Heyetimiz; cezaevi rejimi, fiziki koşullar ve uygulanan muameleler hakkında etkili bir idari ve yargısal denetim sağlanması gerektiğini tespit etmiştir. İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezanın Önlenmesi Sözleşmesi Seçmeli Protokolü’ne uygun şekilde ‘bağımsız’ ulusal denetim mekanizmalarının oluşturulması için hükümeti derhal gerekli çalışmaları başlatmaya davet etmektedir.”