44 kişi ve kurum Türkiye-Yunanistan sınırındaki geri itmelere son verme çağrısı yaptı. Yayınlanan açık mektup çalışmasına 44 parlamenter, milletvekili, gazeteci, akademisyen ve sivil toplum örgütü imza verdi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İçişleri Komiseri Ylva Johansson'a hitaben yazılan açık mektupta, Türkiye-Yunanistan sınırında "birçok can kaybına sebep olan ve daha birçok hayatı mahveden bu çirkin uygulamayı” bitirme çağrısı yapıldı.
İmzacılar üç talepte bulundu:
-Yunanistan hükümetinin bağımsız kuruluşların temsilcilerini de içermesi beklenen geri itme iddialarını soruşturacak olan organın belirlenmesini daha fazla geciktirmemesi,
-Tüm geri itme olaylarının kapsamlı bir şekilde soruşturulması ve sorumluların adalete teslim edilmesi,
-Sınırlarda sığınma hakkının sağlanması ve sığınma talebinde bulunmayla ilgili yasal veya pratik tüm prosedürel veya coğrafi kısıtlamaların kaldırılması.
"Geri itmeler bir yılda 2 kat arttı"
Mektupta paylaşılan Avrupa Mülteciler ve Sürgünler Konseyi (ECRE) verilerine göre, Yunanistan'dan Türkiye'ye şu şekilde ifade edildi:
"Geri itilen kişi sayısı, 2021 yılında daha önceki yıllara göre yaklaşık iki kat arttı, sığınma başvurusu için adalara gelenlerin sayısı son dokuz yılın en düşük seviyesine geriledi ve sığınmacılar daha zorlu ve ölümcül rotalar seçmeye zorlandı."
Türkiye'deki insan hakları ve özgürlüklerin durumuna da değinilen açık mektupta "Son 6 yılda yaklaşık 2 milyon Türkiye vatandaşının terör suçlarıyla itham edildiği, 512 bin kişinin yargılandığı, 320 bin kişinin hüküm giydiği ve 130 bin kişinin hapse atıldığı" kaydedildi.