Dr. Ersin Arslan Cerrahpaşa'da anıldı

Hasta yakınları tarafından katledilen Dr. Ersin Arslan 9. ölüm yıldönümünde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde bir etkinlik yapılarak anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Nisan 2021
  • 14:44

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde görevli Dr. Ersin Arslan'ın hasta yakınları tarafından öldürüldüğü 17 Nisan “Sağlıkta şiddetle mücadele günü” ilan edilmişti.

İstanbul Tabip Odası ve SES İstanbul Şubeleri, Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıldönümü ve “Sağlıkta şiddetle mücadele günü” vesilesiyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Havuzbaşı’nda anma etkinliği yapıldı.

Eylemde açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ekmez sağlıkta şiddetin Türkiye'nin çok önemli bir gerçeği olduğunu söyleyerek şunları vurguladı:

"Sağlıkta şiddette tek suçlu katil değil. Bu iklimi oluşturan iktidardır. AKP döneminde sağlıkta şiddet yüzlerce kat arttı. Her hastanede, yüzlerce arkadaşımız şiddet mağduru oldu. Bu iklimi oluşturanlar ana sorumlular. Ölümler, darplar bunların sonuçları. Pandemi döneminde sağlık emekçilerini görmeme durumu yaşıyoruz. Önlemleri almayanlar pandemi de de önlem almadı. Binlerce kişiyi, yüzlerce meslektaşımızı yitirdik."

Ekmez'in konuşmasının ardından, sağlıkta şiddette hayatını kaybeden sağlıkçılar için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Basın metnini SES İstanbul-Aksaray Şube Eş Başkanı Yasemin Bakır okudu. 17 Nisan 2012 yılında Dr. Ersin Arslan'ı bir hasta yakınının saldırısında kaybettiklerini hatırlatan Bakır, Arslan'ın katledildiği 17 Nisan'ın “Sağlıkta şiddetle mücadele günü” olarak ilan edildiğini belirterek devamında şunları söyledi:

"Şiddet ortamına daha fazla canımızı feda etmemek için daha etkin bir sağlıkta şiddet yasasına ihtiyacımız olduğu, çıkarılan ciddiyetten uzak, dostlar alışverişte görsün tarzı kanunun bu şiddeti önlemediği, tam tersi şiddet uygulayanları cesaretlendirdiği aşikardır. Meclisten geçen sağlıkta şiddet yasası etkisizdir ve taleplerimizi karşılamamaktadır. Her türlü şiddete maruz kalan meslektaşlarımız ve tüm sağlık çalışanlarının can güvenliğini korumak amacıyla oluşturulacak yasanın tarafı olduğumuzu ve yasa yapım sürecinde taleplerimizin alınması gerektiğini açıkça belirtmekteyiz. Buna rağmen ülkeyi yönetme iddiasında bulunanlar, talep ve önerilerimizi dinlemekten kaçınmaktadır. Bu bağlamda Covid-19 sürecinde sağlık emekçilerine dönük daha da yoğunlaşan, kanıksanan ve meşrulaştırılan fiziksel, sözel ve psikolojik şiddete hep birlikte ve en gür sesimizle karşı çıktığımızı belirtiyoruz."

Açıklamanın ardından şiddet nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri için gökyüzüne siyah balonlar bırakıldı.