Dört bir yanda “Adalet” arayışı

Depremzede yakınlarının, hayvan hakları savunucularının, Şenyaşar ailesinin, Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin, kayyım saldırısına karşı Kürt emekçilerin ve tutsak yakınlarının adalet talebiyle başlattığı nöbetler sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Haziran 2024
  • 19:54

Sermaye iktidarı “tasarruf” ve “kemer sıkma” politikalarıyla ekonomik krizin faturasını işçi ve emekçilerin sırtına yıkarken demokratik hak ve özgürlüklere saldırarak oluşabilecek öfkeyi kontrol altına almaya çalışıyor. Bu nedenle en küçük yan yana geliş ve hak arama eylemi baskı ve zorbalıkla bastırılmak isteniyor. Rejim, kaba baskı ve saldırıların yanı sıra yargıyı da bir aparat olarak kullanarak emekçilere gözdağı vermeye çalışıyor. Dört bir yanda emekçiler tüm saldırılara rağmen direnmeyi sürdürüyor.

Depremzede yakınlarının, hayvan hakları savunucularının, Şenyaşar ailesinin, Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin kayyım saldırısına karşı Kürt emekçilerin ve tutsak yakınlarının adalet talebiyle başlattığı nöbetler sürüyor.

Maraş’ta 6 Şubat 2023’teki depremlerde yıkılan ve 44 kişinin hayatını kaybettiği Sait Bey Sitesi'nde yakınlarını kaybeden aileler adalet nöbeti başlattı. Bilirkişi raporlarının eksik ve yetersiz olduğunu belirten aileler raporların teknik ve yetkin bir üniversite tarafından hazırlanmasını istediklerini söyleyerek 4. duruşma tarihi olan 9 Temmuz'a kadar nöbeti devam ettireceklerini duyurdu.

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Antakya Fuat Koku Sitesi'nde annesini, kız kardeşini, ağabeyini ve dokuz aylık yeğenini kaybeden Döne Kaya, başlattığı adalet nöbetini Ankara Olgunlar Sokak'taki Madenci Anıtı'nda 9’uncu haftada sürdürdü. Döne Kaya'nın nöbetine Saitbey Sitesi'nde 9 yaşındaki oğlunu kaybeden Sema Olukpınar da eşlik etti. Olukpınar, enkaz başında da adalet nöbetine başladıklarını söyledi ve destek istedi. Depremzede yakınları depremin ardından meydana gelen yıkımda sorumluluğu bulunan kamu personellerinin yargılanması talebiyle her Cumartesi eylemini sürdürüyor.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi’nin, iktidarın sokakta yaşayan hayvanların uyutularak öldürülmesine dair hazırlık yaptığı yasa teklifine karşı Ankara Çankaya Belediyesi önündeki eylemi 37 günü aşkındır devam ediyor.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde eski AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar'ın adalet mücadelesi sürüyor. Anne Şenyaşar ve oğlu, 9 Mart 2021'de adliye önünde başlattıkları eylemi, Ankara'ya taşıdı. Şenyaşar ailesinin nöbeti bakanlıklar önünde devam ediyor.

Suruç Aileleri İnisiyatifi Suruç katliamında yaşamını yitirenleri Kadıköy Halitağa Caddesi'nde düzenlediği basın açıklaması ve oturma eylemiyle anıyor. “Suruç için adalet” talebi yükseltilen eylemler her ay yapılıyor.

Adana, Van, Mersin, İstanbul ve Mardin’de tutsak yakınları “Özgürlüğe ses ver!” eylemlerini sürdürüyor. Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve hapishanelerdeki siyasi tutsakların taleplerinin karşılanması için her hafta oturma eylemi yapan tutsak yakınları Adalet Bakanlığı’na “Artık yeter, tecridi kaldırın!” diye seslendi.

Hakkari Belediyesi’ne atanan kayyıma karşı birçok ilde başlayan nöbetler sürüyor. İstanbul, İzmir, Ankara, Urfa, Batman, Şırnak, Diyarbakır’da demokratik kitle örgütlerinin öncülüğünde başlayan “kayyım nöbetleri” sürüyor.