Doğal afet değil cinayet!

Artvin Kültür ve Dayanışma Derneği (AKDD) İzmir Şubesi, Hopa’da çevre kıyımları nedeniyle yağan yağmurun katliama dönüşmesini protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Ağustos 2015
  • 19:55

Artvin Kültür ve Dayanışma Derneği (AKDD) İzmir Şubesi Hopa’da meydana gelen sel felaketi ve sonrasında devlet tarafından yapılan açıklamaları protesto etti.

Bugün akşam saatlerinde Alsancak ÖSYM önünde toplanan dernek üyeleri Sevinç Pastanesi’ne önüne yürüdü. “Doğal afet değil, rant, talan cinayet!” pankartı açılan eylemde Sevinç Pastanesi önüne gelindiğinde sel felaketinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Basın metnini AKDD Yönetim Kurulu Üyesi Ladin Yıldıran okudu. Yıldıran, 24 Ağustos günü Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinde meydana gelen sel felaketinde can ve mal kayıplarının olduğunu hatırlatarak yağan yağmur miktarının olağanüstü olması felaketin asıl sebebi olduğunu ifade etti. Yağmur yükünün bu kadar ağır olmasının nedeninin ise küresel iklim değişikliği olduğunu belirten Yıldıran, bilim insanlarının son yıllarda yağışların felakete dönüşeceği uyarısında bulunduklarını belirtti.

Yıldıran, dere yataklarının beton kanallara dönüştürülmesi şeklinde ki dere ıslahlarının felaketi artıran unsurlardan olduğunun altını çizerek dere yataklarının doldurulmasına sebep olan Hidro Elektrik santralleri (HES) ve madenlerin felaketin bir başka sebebi olduğunu söyledi. HES’lerin ve “Yeşil yol” çalışmalarının doğayı tahrip ettiğine vurgu yapan Yıldıran, Karadeniz halkının mücadelesine dikkat çekti. Yeşil yol” projesinin gerçekleşmesi durumunda Karadeniz sahil yolunun oluşturduğu set ile dağlardan geçen yolun daha büyük felaketlere yol açacağını belirten Yıldıran, maden ocaklarına, HES’lere ve “Yeşil yol” projelerine karşı mücadeleye devam edeceklerini belirterek, kamuoyundan destek istedi. Yıldıran son olarak, Hopa’da yaşanan sel felaketinin sorumlusunun doğayı talan eden, rant uğruna doğa katliamları gerçekleştiren AKP iktidarı olduğunu söyleyerek açıklamayı bitirdi. Eylem, Hopa’da yaşanan sel felaketinin görüntülerinin olduğu slayt gösteriminin ardından sona erdi.

Eylemde “Doğal afet değil bu bir cinayet!”, “Yeşil yola izin vermeyeceğiz!”, “Dağına, suyuna sahip çık!”, “HES yapma boşuna, yıkacağız başına!”, “Hopa halkı yalnız değildir!” , “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Diren Artvin, İzmir seninle! sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir