Diyarbakır Newroz’u değerlendirildi

Diyarbakır Newroz Tertip Komitesi, yaptığı Newroz değerlendirmesinde barikatlara, engellemelere rağmen kitlesel bir şekilde Newroz’a katılan Kürt halkının Öcalan’ı sahiplendiğini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Mart 2022
  • 22:40

Diyarbakır Newroz Tertip Komitesi bu yıl kitleselliğiyle ve coşkusuyla dikkat çeken Newroz’u değerlendirdi.

Değerlendirme toplantısında ilk sözü alan HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, halkın Newroz'da "tarihi bir görüntü ortaya çıkardığını" belirtti. Ceylan, "Topluma umut veren bir görüntü ortaya çıkardığı için, olumlu düşünenlerin umudunu yükselttikleri için ve bu Newroz'un zayıf geçeceğini umut edenlerin umutlarını boşa çıkardığı için Amed halkına teşekkür ediyorum. Bu Newroz'un sahibi halkımızdır" dedi.

Saldırılara karşı halk baş eğmedi

Bütün saldırılara rağmen baş eğmez bir irade sergilendiğini belirten Ceylan, "Yüzlerce polis işimizi yapmamamız için sahne etrafına yerleştirildi. Bu görüntü çok provokatif bir görüntüydü. Sabır ve metanet olmasaydı büyük bir tehlike olurdu. Onlar da altından kalkamazlardı. Amed halkına minnetimizi dile getiriyoruz. Engel, baskı, gözaltı, tutuklamaları hem reddettiler. Hem de provokotif zemini boşa çıkardılar. Amed halkı, ‘Amed halkının iradesini kıracağız' diyenlere 'Hiç kimse Amedlilerin iradesini kıramayacak' mesajı verdi. Bu görüntü sıradan bir görüntü değil. Bu görüntü milyonlarca Amedilinin baş eğmeyen ruhuyla ortaya çıkan bir görüntü" dedi.

Ceylan, 10 Mart'ta Kürdistanî İttifak Çalışması'nda yer alan partilerin açıkladığı Newroz deklarasyonda yer alan Öcalan üzerindeki tecridin kırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması, Kürtlerin özgürlüğü için ulusal birliğinin sağlanması, Kürtçenin eğitim dili olması, hasta tutsakların serbest bırakılması ve demokratik siyasetin geliştirilmesi taleplerinin de Newroz'da sahiplenildiğini belirtti.

Kürt halkı diline ve kimliğine sahip çıkıyor

HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy ise konuşmasında şunları ifade etti:

"Halkımız her yerde kutlamalara katılarak deklarasyonu sahiplenmiş oldu. Savaşa karşı barış iradesinin ne kadar güçlü olduğunu göstermiştir. Tecrit ve cezaevlerine yayılan politikaların boşa çıkarıldığı bir Newroz olmuştur. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılarak, tüm siyasi tutsakların serbest bırakılarak, Kürt sorununda savaşın değil barışın ve müzakare yolunu açılması gerektiğini savunan bir irade ortaya koymuştur Amed Newroz alanı. Kürt halkının kültürel kimliği üzerindeki asimilasyonun son bulması çağrısı yenilenmiştir. Kürtçe üzerindeki yasaklamaların kaldırılması ve Kürtçenin eğitim dili olarak kabul edilmesi iradesinin ne kadar sahiplenildiği bir sonuç ortaya koymuştur Amed halkı"

HDP PM üyesi Avukat Serhat Eren ise, engellerin Newroz öncesi başladığını ifade ederek Newroz’da da saldırıların devam ettiğini vurguladı. Hak hukuk tanımayan gözaltı terörüne değinen Eren gözaltına alınanlara işkence ve kötü muamele uygulandığını ifade etti.