Didim’de 18. kez düzenlenen Barış Şenlikleri’nde Gezi Direnişi’ni konu alan karikatür sergisi “devlet büyüklerine hakaret” gerekçesiyle toplatıldı.
Sergide “Don Kişot” mizah dergisinin düzenlediği “DirenGezi” karikatür yarışmasında büyük ödülü kazanan Kosovalı çizer Murat Ahmeti’nin çalışması ile Sergide Carlos Latuff (Brezilya), Erdoğan Karayel (Almanya), Marco De Angelis (İtalya) ile Türkiye’den Köksal Çiftçi, Kürşat Zaman, Mehmet Gölebatmaz, Menekşe Çam, Muammer Olcay ve Sait Munzur’un çalışmaları yer alıyordu.
Karikatürler 31 Ağustos günü cadde üzerindeki reklam panolarına asılarak sergilendi. Ancak sergi polisler tarafından saldırıya uğrayarak birkaç saat içinde indirildi. Belediyenin düzenlediği şenlikler sürerken, savcılık da talimat vererek sergiyi düzenleyenler için soruşturma başlattı.
Serginin organizatörlüğünü de yapan çizer Mehmet Gölebatmaz soruşturma için ifade verdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan “Don Kişot” e-mizah dergisi genel yayın yönetmeni Erdoğan Karayel ise karikatürlere karşı uygulanan baskı için şunları ifade etti: “Karikatürün bir hiciv ve yergi sanatı olduğunu kabul etmekte zorlanan bir zihniyetle yönetiliyor ülkemiz. Üstelik bu sergi uluslararası bir sergi. Büyük ödülü kazanan Kosovalı çizer Murat Ahmeti’ye bunu nasıl açıklayacağımı düşünüyorum. Aynı zamanda İtalyan çizer Marco De Angelis’e ve Brezilya’da yaşayan Filistinli aktivist çizer Carlos Latuff’a...”
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, İstanbul’da Direnç-iz grubu ressamların “barış” resimleri çalışmasının polislerce ezildiğini anımsatan Karayel, karikatürün doğası gereği özgür ve eleştirel bir sanat dalı olduğunu vurguladı.