Dink cinayetinde büyük şeflere dokunulmuyor

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de devlet damgalı organize bir cinayetle katledilmesiyle ilgili soruşturmada dönemin Trabzon Emniyet Müdürü ve Emniyet İstihbarat eski Şube Başkanı Ramazan Akyürek bir kez daha gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Şubat 2015
  • 14:12

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü'nün talimatıyla gözaltına alınan Akyürek, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Akyürek'in İstanbul'a gönderileceği belirtildi.

 

Pisliklerini saçıyorlar

Ramazan Akyürek, Ekim 2014'te cinayetle ilgili şüpheli olarak ifade vermişti.

Akyürek, savunmasında, Dink’e yönelik bir suikast olacağını önceden bildiklerini itiraf etmişti.

Dink cinayetinin sorumlularından biri olan Akyürek, “Hrant Dink’e karşı ses getirici bir eylemde bulunulacağı” bilgisinin dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul İstihbarat Şube eski Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve 81 ile iletildiğini söylemişti.

Dink’in katledilmesinin ardından başlayan dava sürecinde devletin çeşitli kademelerindeki isimlerin Dink cinayetinin işleneceğini önceden bildikleri ortaya çıkarken başka bir itiraf da eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’dan gelmişti. ‘İn’ adlı bir kitap yazan Uzun, Dink cinayeti sonrası dönemin İçişleri Bakanı AKP’li Abdülkadir Aksu’nun, şimdi cinayet ‘şüphelisi’ olan dönemin İstihbarat Daire Başkanı Akyürek’e, ‘Git b..nu temizle’ dediğini itiraf etmişti.

 

Çatırdamanın ardından gelen gözaltı

Hrant Dink cinayetindeki kilit rolü, Dink davasında bir kez daha ortaya çıkan Akyürek, cinayet davasında cezasızlıkla ödüllendirilmesinin yanı sıra bir de terfi ettirilmişti.

Terfi ettirilen Akyürek, Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı’na getirilmişti.

Gülen Cemaati'nin polis örgütlenmesinin en önemli isimleri arasında olduğu iddia edilen Akyürek, AKP-Cemaat koalisyonunun çatırdadığı 17-25 Aralık operasyonunun ardından açığa alınmıştı. Mahkeme kararıyla görevine geri dönen Akyürek, AKP’nin polis içerisinde yaptığı tasfiye operasyonu kapsamında geçtiğimiz yılın temmuz ayında gözaltına alınmıştı.

 

3 polis tutuklu

Ramazan Akyürek'ten kısa süre önce, Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında üç polis daha tutuklanmıştı.

Haklarında yakalama kararı çıkarılan dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polisler Muhittin Zenit ile Komiser Özkan Mumcu ‘Cinayette ihmalleri olduğu’ gerekçesiyle 13 Ocak 2015’te tutuklanmışlar, hakkında yakalama kararı çıkarıldıktan sonra 18 Ocak'ta teslim olan Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir ise, Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında, ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’ gerekçesiyle tutuklanmıştı.