“Denizler'in Şekibe ablası” sonsuzluk yolcusu

Devrimcilerin Şekibe ablası hayatını kaybetti. Denizler’in avukatı Halit Çelenk’in eşi olan Şekibe Çelenk’in cenazesi Karşıyaka Mezarlığı’ndan uğurlanacak.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Şubat 2020
  • 09:56

Devrimcilerin Şekibe ablası hayatını kaybetti. Denizler’in avukatı Halit Çelenk’in eşi olan Şekibe Çelenk’in cenazesi Karşıyaka Mezarlığı’ndan uğurlanacak.

Şekibe Çelenk kendisi de avukat olmasına rağmen avukatlık yapmıyordu. Kızları Serpil Çelenk Güvenç’in hazırladığı “Denizlerin Şekibe ablası- Şekibe Çelenk” adlı kitapta bunun nedenini anlatıyordu. Avukatlık yapmayı kadınların meslek yaşamında kabul görmemesinden kaynaklı bıraktığını söylüyordu. TİP’e ayrılan radyo konuşmalarından birisini yapan tek kadın konuşmacı oldu.

Mesleği bıraksa da Çelek hiçbir zaman devrimcilerin yanında olmaktan vazgeçmedi. 60’lı yıllarda sosyalizm mücadelesi veren herkesin yanında yer aldı. Denizler’in idam edilme sürecinde Yusuf’u zincire vurulmuş hasta yatağında Ankara Numune’de tek gören Şekibe Çelenk’ti. Her duruşmada ailelerin yanında yer aldı. Ardından 12 Eylül askeri faşist cuntada ‘oğlu’ dediği İlhan Erdost’un ölümü ile karşı karşıya kaldı. Halit Çelenk ile hapishanelerde geçen ömründe eşini kaybettiği anı anlatırken diyor ki:

“Yârin yanağından gayri her şeyi, güzel günlerin geleceğine dair inancımı paylaştığım, eşim, yoldaşım, meslektaşım Halit’i yitirdim. Zor ama dolu dolu geçen, mücadeleyle örülmüş bir yaşamdı Halit'le birlikte geçirdiğimiz 65 yıl. Onu özlüyorum. Umudum gençlerde. Ve onların vermeye devam ettikleri bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde.”

Halit Çelenk yıllar önce şöyle bir mektup yazmıştı Şekibe Çelenk’e:

“Bu son uzun ayrılıktır, bundan sonrakiler kısa olacak, belki bazı şekiller de bulacağım. Üzülme sevgilim. Üzülme Şeker karıcığım, üzülme benim gönlümün Şahı... Seni o kadar çok seviyorum ki...”

Şimdi Halit ve Şekibe Çelenk son ayrılıklarının kavuşmasında, kızları ve oğulları ile dolu bir sonsuzlukta kucaklaşıyorlar.