Demirtaş: Tek tipi çöpe atacağız!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendilerine verilmesi durumunda tek tip elbiseyi parçalayıp çöpe atacaklarını söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Aralık 2017
  • 08:57

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu olduğu Edirne F Tipi Hapishanesi’nden avukatları aracılığıyla KHK’yla getirilen tek tip elbise (TTE) uygulamasına ilişkin mesaj gönderdi. Demirtaş, “Bize tek tip kıyafet verilmesi halinde parçalayıp çöpe atacağız” dedi.

“Siyasi tutsaklar darbecilerle eşitlenemez”

Hükümetin kesintisiz OHAL ve KHK’larla faşizmi kalıcı bir sisteme dönüştürmeye çalıştığına dikkat çeken Demirtaş, TTE’nin eşitlik ilkesini ve adil yargılanma hakkını ağır şekilde ihlal edeceğini belirtti. “Darbeciler tek tip kıyafet giyer mi, giymez mi umurumuzda değildir. Ancak on binlerce siyasi tutsağı darbecilerle eşitleyen bu onursuzluğu asla kabul etmeyeceğiz” diyen Demirtaş mesajının devamında “Bize tek tip kıyafet verilmesi halinde parçalayıp çöpe atacağız. Biz halkımızın onurunu koruyacağız ve kesinlikle tek tip kıyafet zorbalığını kabul etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Burası Amerika değil”

“Bize Guantanamo’yu hatırlatanlara biz de Diyarbakır, Mamak, Metris, Ümraniye, Ulucanlar cezaevi direnişlerini hatırlatırız. Burası ne Amerika’dır ne de Ebu Gureyb. Kimse daha fazla ateşle oynamasın” diyen Demirtaş, TTE giymektense kefen giymeyi tercih edeceklerini belirtti ve tüm toplumu baskılar karşısında birlikte hareket etmeye çağırdı.

Demirtaş mesajında şu talepleri de sıraladı:

“1- Yargıya müdahaleye derhal son verilmeli, adil yargılanma hakkı bütün sanıklar hakkında güvence altına alınmalıdır.

2- OHAL kaldırılmalı, bütün OHAL KHK’leri geri alınmalıdır.

3- Darbeyle doğrudan ilişkisi olanlar hariç işten atılan herkes görevine iade edilmelidir.

4- Cezaevlerinde devam eden işkence ve onur kırıcı muamelelere son verilmeli, sorumlular hakkında işlem yapılmalıdır.

5- Barış için, birlikte özgür yaşam adına İmralı’daki hukuksuz tecride son verilmelidir.

6- Tek tip kıyafet ve SEGBİS dayatması derhal geri çevrilmelidir.”

Demirtaş bu talep ve beklentiler doğrultusunda parlamento içi ve dışındaki tüm partiler, meslek örgütleri, sendikalar ile tüm Türkiye toplumunu bir araya gelmeye, faşizme karşı her yerde sesini yükseltmeye çağırdı.

Demirtaş mesajını şu ifadelerle sonlandırdı:

“Bizler de rehin alınmış siyasi tutsaklar olarak elimizdeki bütün imkanlarla bu faşizan dayatmalara karşı direneceğiz. Kendimiz için değil, toplumun onuru ve aydınlık geleceği için her türlü bedeli ödemeyi göze alacak, dimdik duracağız.”