Danıştay 12. Daire, toplu sözleşme ikramiyelerinden, sadece faaliyet gösterdiği iş kolundaki memurların en az yüzde 1’ini kaydeden sendikaların üyelerinin yararlanabileceğine yönelik toplu sözleşme hükmünün yürütmesini durdurdu.
Karara göre toplu sözleşmedeki 400 TL’lik sözleşme ikramiyesi, sendika üyesi olan kamu görevlilerinin tamamına ödenecek.
T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre Hükümet ve Memur Sen arasında yapılan 6. Dönem toplu sözleşme görüşmeleri sonrasında 2022 yılı için bir karar alındı. Toplu sözleşmeye, üye olduğu sendikanın faaliyet gösterdiği iş kolundaki memurların en az yüzde 1’ini üye kaydetmemiş olması durumunda, ikramiyeden yararlanılamayacağı hükmü eklendi.
Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası, sözleşmedeki bu hükmün yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Davaya bakan Danıştay 12. Daire, kritik düzenleme ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Kararda, anayasadaki örgütlenme özgürlüğüne yönelik düzenlemeler ve yasadaki kurallar anımsatıldı. Kararda, bu kurallara göre, kamu görevlilerinin ikramiyeden yararlanabilmeleri için sendika üyeliğinin bulunması ve ücretinden aylık kesinti yapılmasının yeterli olduğu vurgulandı. Toplu sözleşmedeki hükmün, mevzuat hükmünü daraltıcı ve toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanma koşullarını kısıtlayıcı olduğu belirtilerek, “daha önceki dönemlere ilişkin toplu sözleşme metinlerinde yer almayan bir düzenlemenin yapıldığı anlaşılmaktadır” denildi.
Kararda, sözleşmeyle yüzde 1 barajı getirilmesinin sendikaların kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesini önleyici nitelikte olduğu, üye kaybına sebebiyet vereceği, kamu görevlileri arasında farklı sendikalara üye olmaları nedeniyle eşitsizlik yaratacağı, çalışma barışını olumsuz etkileyeceği vurgulandı. Bu nedenle düzenlemenin yürütmesinin durdurulduğu kaydedildi.