İlk koronavirüs vakasının 11 Mart’ta açıklanmış olmasına karşın Sağlık Bakanlığı’nın vakaları şubat ayında bildiğini açığa çıkaran Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci, bir skandala daha imza attı. Birinci, uluslararası bir sağlık dergisinde yazdığı makalede Mayıs-Temmuz tarihleri arasında koronavirüs hastası 16 kişiye akciğere yönelik ’ne olduğu açıklanmayan’ bir ilaç verildiğini bildirdi. Birinci’nin talebi üzerine makale yayından kaldırıldı.
BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre yayından kaldırılan makalenin detayları incelendiğinde, hastalara Yeni İnhaler Tedavisi (NIT) uygulandığı ve akciğere yönelik ne olduğu açıklanmayan bir ilaç verildiği açığa çıktı.
Makalede, “NIT’nin bitki özlerinin kullanılmasıyla oluşturulan bir çözüm olduğu ve patent koruması altında olduğundan içeriğinin açıklanmadığı” ifade edildi.
İnsan üzerinde deney
Bu uygulamanın Türk Ceza Kanunu kapsamında ‘insan üzerinde deney suçu’na girdiğinin altını çizen CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Emir, “Makalede sözü edilen ve her biri suç unsuru oluşturan uygulamalarla ilgili Etik Kurul onayları alınmış mıdır? Makalede belirtildiği gibi gerçekten Sağlık Bakanlığı, bu çalışmaya izin vermiş midir?” diye sordu.
Emir, makalede imzası bulunan herkesle ilgili soruşturma başlatılması gerektiğini kaydetti: “Makalede Sağlık Bakanlığı izninin alındığı belirtilmiş olsa da, çalışma ile ilgili etik kurulu başvurularının olup olmadığı, Sağlık Bakanlığı’nın bu çalışmaya onay verip vermediği hususları da birer soru işaretidir. Bu uygulama ayrıca ‘İnsan Üzerinde Deney Suçu’na girerken makalede imzada bulunan kişilerin bütün yazılarının YÖK tarafından incelenmesi ayrıca Cumhuriyet Savcılığı’nın da konu ile ilgili adli soruşturma başlatması gerekmektedir.”
Bakanlık vakaları şubatta biliyordu
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, uluslararası bir sağlık dergisinde Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci imzasıyla yayımlanan çalışmada, Şubat ayında Covid-19 pozitif tanılı 24 hastanın Mersin’de tedavi altına alındığının yazdığını açıklamıştı. Sonrasında ise Sağlık Bakanlığından “İlgili makalede sorumlu yazar tarafından vakaların, hastaneye yatış tarihleri sehven Mart-Nisan ayları yerine Şubat-Mart olarak yazılmıştır” açıklaması yapılmıştı.