Çocuk istismarı artarken çocuk “bayramı”

Sezgin Tanrıkulu’nun çocuk “bayramı” vesilesiyle çocuklara ilişkin hazırladığı raporda Türkiye’de çocuk istismarı davalarının son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttığı belirtildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Nisan 2019
  • 11:48

Çocuk “bayramı” vesilesiyle CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu “çocuk hak ihlalleri” başlıklı rapor yayınladı.

Tanrıkulu'nun hazırladığı raporda Türkiye nüfusunun yüzde 28'inin çocuklar olduğu belirtilerek “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2018 yılında 1.217 çocuk istismarı basına yansımış, 26 çocuk öldürülmüştür. 26 çocuktan 11’nin babası tarafından öldürüldüğü belirlenmiştir. 6 çocuk annesi ile birlikte öldürülürken, 5 çocuk baba şiddetine maruz kalarak öldürülmüştür. 3 çocuğun da istismar edildikten sonra öldürüldüğü ifade edilmiştir” denildi.

Çocuklar okuyamıyor, çalışıyor ve iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor

“Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG)” hazırladığı “Bir Arada Yaşamı ve Geleceği Kapsayıcı Eğitimle İnşa Etmek” başlıklı rapora yer veren Tanrıkulu Aralık 2018 itibariyle Türkiye’de okul çağında 1 milyon 47 bin 536 geçici koruma altında çocuk bulunduğunu ve sadece bu çocuklardan 580 bin 877’si okula kayıtlı olduğunu ifade etti.

Hanehalkı işgücü araştırması verilerine göre, 2017 yılında 15-17 yaş grubunda çalışan çocuk oranı yüzde 20.3 iken, 2018 yılında yüzde 21.1’e yükseldiğini belirten Tanrıkulu her beş çocuktan birinin çalıştığını vurgulayarak şu ifadelerle devam etti:

“İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre de; 2018 yılında 14 yaş ve altında 23 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 44 çocuk/genç işçi yaşamını yitirmiştir.

Bu yılın Ocak Ayında 3’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 10, Şubat Ayında 1, Mart Ayında 5 çocuk/genç işçi yaşamını yitirmiştir.

Bu arada OHAL’in ilan edildiği 20 Temmuz 2016 ile kaldırıldığı 18 Temmuz 2018 tarihleri arasında, iş cinayetlerinin %14 arttığı ve 124 çocuk işçinin öldüğü belirtilmektedir.”

Çocuk işçiler

Dinsel, gerici eğitim sisteminin sürekli değişen müfredatlarla derinleştirildiğini Eğitim-Sen verileriyle vurgulayan Tanrıkulu artan çocuk gelin ve çocuk işçiliğe dikkat çekerek Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin “Çocuk İşçilikle Mücadele Günü” nedeniyle 12 Haziran 2018 tarihinde yayınladığı şu önerilerini sıraladı:

“*Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına sona verilmelidir.

*Çocuk emeğiyle ilgili veriler bilimsel, güvenilir ve düzenli bir şekilde yayınlanmalıdır.

*Kayıt dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir.

*Yasa dışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır.

*Çocuk işçilik yasaklanmalıdır.”

Son olarak Tanrıkulu'nun raporunda “2018 yılında kolluk güçlerinin silah kullandığı olaylarda 2 çocuk yaralanmış, polis ve asker araçlarının neden olduğu kazalarda 2 çocuk ölmüş, 3 çocuk yaralanmıştır. Kara mayınları, sahipsiz patlayıcılar nedeniyle 1 çocuk ölmüştür. 2019 yılı Ocak Ayında 1 mülteci çocuk, Mart ayında da bir mülteci bebek deniz kazalarında ölmüştür” ifadeleri yer aldı.