Çocuk hapishanelerine karşı eylem

Çocuk hapishanelerindeki işkence ve tecrite dikkat çekmek için kurulan Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi kampanya başlangıcı nedeniyle eylemdeydi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Mart 2014
  • 16:46

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi (ÇCKG) tarafından bugün saat 13.00’te Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yapıldı ve sergi açıldı.

“Çocuklar değil cezaevleri kapatılsın! / Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi “ ozalitinin açıldığı eylemde basın açıklamasını İHD üyesi Adalet Karadaş okudu. Karadaş, 10–14 Mart arası her gün Konak Meydanı’nda oalacaklarını ve açtıkları sergi ile sürece dikkat çekeceklerini söyledi.

5 ilde eş zamanlı kampanya başlattıklarını dile getiren Karadaş açıklamada şunları ifade etti: “2011 yılında Adana Pozantı Çocuk Cezaevi’nde çocuklara cinsel istismar, işkence ve kötü muamele iddiaları ile birlikte ilk kez ciddi anlamda 'Çocuk Adalet Sistemi ve Çocuk Tutukluluğu' tartışılır hale gelmiştir. Ancak Pozantı cezaevlerinde yaşananlarla, çocukların yaşadığı hak ihlalleri ve işkenceler son bulmamış 2012 yılında Ankara Sincan, 2013 yılı yaz aylarında da İzmir Şakran ve Antalya Cezaevi’nde çocuklara yönelik cinsel istismara varana kadar, kötü muamele ve ağır işkence iddiaları basına ve kamuoyuna yansımıştır. Yine 2014 yılı başında da bu kez Ankara Sincan Çocuk Cezaevi'nde çocuklara işkence ve onur kırıcı muamele yapıldığı şikâyetleri gündeme gelmesi üzerine girişimimiz bileşenleri, Sincan Cezaevi’ndeki çocuklarla ve olaylar sonrası Şakran ve Maltepe cezaevlerine gönderilen çocuklarla, yaptığı görüşmelerde kamuoyuna yansıyan iddiaları doğrular nitelikte bulgulara ulaşılmıştır.”

Karadaş, adalet sistemini eleştirdi ve çocuk tutukluluğuna son verilmesi gerektiğini belirtti. Karadaş açıklamayı şu sözlerle bitirdi: “Bu nedenle hali hazırda sadece tutuklu ve hükmen tutuklu çocukların tutulduğu çocuk cezaevlerinin derhal kapatılmasını talep ediyoruz. Cezaevleri kapatılıncaya ve alternatifinin hayata geçirilinceye kadar var olan cezaevlerindeki çocuklarla BM İşkenceye Karşı Sözleşmenin Ek İhtiyari Protokolü (OPCAT) uyarınca oluşturulması zorunlu olan Ulusal Önleme Mekanizması bir an önce oluşturulmasını ve yapılacak ziyaretlerde çocuk kapalı ve açık ceza infaz kurumlarındaki çocukların nasıl ve hangi koşullarda tutulduğunun tespiti için, tüm infaz kurumlarının, Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT) standartlarına uygun bir şekilde sivil ve bağımsız inceleme ve denetime açılmalıdır. Biz kapanmaya kadar geçecek süreçte üstümüze düşeni yapmaya hazır olduğumuzu kamuoyu ile bir kez daha paylaşıyoruz.

Kızıl Bayrak / İzmir