CMK ücretlerinde iyileştirme talep edildi

Mersin, Bursa ve Adana baroları, avukatlık asgari ücret tarifesinde ve CMK ücretlerinde iyileştirme talep etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ağustos 2022
  • 21:15

Mersin, Bursa ve Adana baroları, avukatlık asgari ücret tarifesinde ve CMK ücretlerinde iyileştirme talep etti.

Mersin

Mersin Barosu, avukatlık asgari ücret tarifesinde ve Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ücretlerinde iyileştirme talebiyle basın açıklaması yaptı. Mersin Adliyesi’nin bahçesinde yapılan eylemde Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir açıklama yaptı.

Özdemir, 20 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenen ücretlerin ülkedeki ekonomik gerçekliğin altında olduğunu belirterek CMK ücret tarifesinin ise avukatlık asgari ücret tarifesinin de oldukça altında olduğunu vurgulayarak emek ve mesainin karşılığı olmaktan öte külfete dönüştüğünü söyledi.

Taleplerinin bir an önce karşılanmasını isteyen Özdemir, CMK hizmetleri için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi dışında bir belirlemenin kabul edilemeyeceğini ve her biri 3 yıl süren davanın ücreti olarak avukatlara reva görülemeyeceğini ifade etti.

Bursa

Bursa Adliyesi önünde yapılan eylemde basın metnini Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun okudu. CMK ücretlendirmesinde verili durumunu anlatan Öztosun avukatların taleplerini şöyle sıraladı:

“*CMK’deki kölelik ücretine hayır diyoruz.

*CMK ücret tarifesi ‘ücret’ denebilecek angaryaya son verecek şekilde artırılmalı, avukatlık asgari ücret tarifesi ile eşitlenmelidir.

*CMK avukatlarına beraat vekalet ücretine hükmedilmelidir.

*CMK ücretleri-adli yardım ücretleri KDV’den muaf tutulmalıdır.

*Ücret tarifelerinin gerektiğinde hemen arttırılması için yasal düzenleme yapılmalıdır.

*Avukatlık ücret tarifesi tüm kayıplarımız dikkate alınarak hemen arttırılmalıdır.

*Mesleğini yapan avukatların önüne yanlış yorumlamayla engel olarak getirilen hatalı KVKK yorumları ve uygulamalarına son verilmelidir.

*Barolara şehrin büyüklüğü ile orantılı avukat kontenjan kotası getirilmelidir.”

Adana

Adana Barosu Adana Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Eylemde konuşan Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, avukatlık asgari ücreti tarifesinde ve CMK ücretlerinde iyileştirme talebinde bulundu.