İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ve çevre örgütleri Çeşme Projesi’ne yönelik açılan davayla ilgili Mimarlar Odası İzmir Şubesi binasında basın toplantısı yaptı.
5 Şubat Pazartesi günü toplantıda konuşan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz projenin Çeşme’ye vereceği tahribatın engellenmesi için, projenin iptali talebiyle dava açtıklarını belirterek şöyle devam etti:
"Kurumlarımız, dernekler ve bir kısım yurttaşlar tarafından İzmir 2. İdare Mahkemesinde açtığımız dava neticesinde Mahkemece nitelikli doğal sit alanlarını turizm yapılaşma ve kullanımına imkan veren Sürdürülebilir alanlara dönüştüren işlem hukuka aykırı bulunarak iptal edilmiştir. Çabalarımız sonucu halkımızın yaşam alanlarına sermayenin saldırısı şimdilik durdurulmuştur. Kentimizin yaşam alanlarının korunması konusundaki çabalarımız bundan sonra da kararlılıkla devam edecektir."
Davanın avukatlarından Ömer Turgut Erlat da Çeşme Turizm bölgesinin daha önceden 1'inci Derece Doğal Sit alanı olduğunu ve 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararıyla Nitelikli Koruma Alanı ilan edildiğini hatırlattı. Konuşmasının devamında şunları söyledi:
"Bu karara karşı açılan yürütmeyi durdurma davası 2021 yılında aleyhimize sonuçlandı. Bakanlık bu karardan 1 ay sonra bölgenin statüsünü Sürdürülebilir Koruma Alanına çekti. İdare Mahkemesi'nin bu kararı hukuk devleti ilkesinin ihlalidir. Alanın korunması önemli ama hukukun korunması daha önemli. Hukuk düzeni ayaklar altına alındı."
Toplantıda son olarak söz alan Çeşme Batı Urlalılar Derneği Yöneticisi Mustafa Kaya ise şunları söyledi:
"Su kaynaklarımız çok kısıtlı ve doğanın dengesi çözülünce geriye dönüş olmuyor. Devlet Su İşleri bölgede yer altı sularının her geçen gün daha derinlere gittiğini açıklıyor. Alaçatı'daki tesisler deniz suyunu temizleyerek kullanabiliyor. Yer altı suları bitme noktasına geldi. Bu proje yarımadaya ciddi zararlar verecekti. Bundan sonrada bölgenin korunması için mücadele vereceğiz."