Cegerxwîn büstünün kaldırılması protesto edildi

Batman'da Cegerxwîn'in Kine Em Parkı'nda bulunan büstünün kaldırılmasına tepki gösteren HDP'liler, büstün yeniden yerine getirilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Haziran 2022
  • 21:45

HDP Batman İl Örgütü, Kürt yazar ve şair Cegerxwîn’in Kine Em Parkı’nda bulunan büstünün kaldırılmasını basın açıklaması yaparak protesto etti ve büstün yerine getirilmesini istedi.

HDP Batman İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya, görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, HDP İl Örgütü temsilcileri katıldı. Eylemde söz alan Demir, kayyımın ulus devlet paradigmasına dayanan homojen ulus yaratmayı amaçlayan Şark Islahat Planı çerçevesinde Kürtlerin değerlerine saldırı gerçekleştirdiğini belirtti.

Eylemde basın metnini Eşbaşkan Songül Korkmaz okudu. Korkmaz şunları söyledi:

“Kayyım tek dil, tek din, tek ulus paradigmasına dayalı faşist ulus devlet anlayışına karşı, demokratik ulus paradigmasını benimseyen çok dilliliği ve kültürel farklılığı zenginlik olarak gören, farklı etnisiteleri tanıyan ve savunan HDP Belediyeciliğini ortadan kaldıran faşist bir rejimdir. Başta Kürtlerin olmak üzere diğer halkların tarih, kültür ve hafıza kırımıdır. Demokratik Yerel Yönetimler üzerinden yaşam bulan Kürt folklorunu, kültürünü, tarihini, sanatını, dilini, aydınlarını, öncülerini, kahramanlarını toplumsal hafızadan silmeyi unutturmayı amaçlayan bir sistemdir.”

AKP-MHP iktidarının gasp rejimi olduğunu, kültürel değerlere saldırdığını vurgulayan Korkmaz şöyle devam etti:

“Bu tahammülsüzlük öyle bir safhaya ulaştırılmıştır ki Kürtçe konser ve Kürtçe tiyatro gösterilerine Türkiye’nin her yerinde izin verilmemektedir. Kayyım belediyelerinde Kürt folkloru, Kürt kültürü, Kürt dili ile ilgili çalışmalara izin verilmemektedir. Kısacası Kürde ait her şeyi yok eden, bir hafıza kırımı ve değersizleştirmeyi dayatan Şark Islahat Planının güncellenmiş hali olan bir faşist anlayışla karşı karşıyayız. Bu anlayışı kınıyoruz. Bu anlayışı, bedeli ne olursa olsun asla kabul etmeyeceğiz. Ona karşı mücadele etmeye ısrarlı ve kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Batman kayyımuna çağrımızdır. Kürt şairi ve aydını olan Cegerxwîn’in kaldırılan büstünü ivedilikle yerine konulmasını talep ediyoruz. Halkımızı bu hürmetsizliğe karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz.”