Çay üreticileri yola çıktı

Çay üreticileri yasağa rağmen taleplerini Çaykur Genel Müdürlüğü’ne iletmek üzere Hopa ve Of’tan yola çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mayıs 2022
  • 13:55

Çay üreticileri Rize’de yapılması yasaklanan eyleme rağmen Hopa ve Of’tan yola çıktı.

Çay hasadı öncesi bir araya gelerek 7 talep açıklayan ve bu talepleri içeren dilekçelerini bir ay süren bir imza kampanyasının ardından Çaykur Genel Müdürlüğü’ne teslim etmek isteyen çay üreticileri Hopa ve Of’tan Rize’ye doğru iki koldan yürüyüşe geçti.

Çay üreticileri yaş çay taban fiyatının 9 TL olmasını ve üreticinin desteklenerek özel sektöre mahkûm edilmemesini istiyor.

Artvin’in Borçka, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri, Rize’nin merkez ve Fındıklı, Pazar, Hemşin, İkizdere ilçeleri, Trabzon’un Of ilçesi ve Giresun’dan çay üreticileri Rize’ye doğru yola çıktı.

Fındıklı’da imza toplayan çay üreticisi Şenol Terzioğlu’nun polis tarafından gözaltına alındığı bildirildi.

Rize Valiliği, çay üreticilerinin yarın yapacağı eyleme yasak getirmişti. İmzaları iletmek üzere yola çıkan heyet Fındıklı girişinde polis tarafından kontrol noktasında bekletildi. Rize’de eylem yasağı olduğunu ve heyet düzeyinde izin verileceğini belirten polis çay üreticileri “zaten temsilci düzeyinde gidiyoruz” yanıtını verdi. Yapılan görüşmeler sonucu çay üreticilerine yol açıldı.

İmzalar ulaştırıldı

Çaykur Genel Müdürlüğü’ne giderek imzaları sunan heyet, Valiliğin yasak kararının çay üreticilerinin taleplerini Çaykur’a iletmesine engel olamayacağını belirtti. Çaykur Genel Müdürlüğü çıkışında da polisin görüntü almasını engellediği basın emekçilerine seslenen Çay Üreticileri Meclisi Çalışması temsilcileri “Mücadelemiz devam edecek, yine geleceğiz” dedi. Çay üreticilerin talepleri şu şekilde:

“1.Yaş çay taban fiyatı uygulanmalıdır. Yaş çay taban fiyatı 9 TL, organik yaş çay fiyatı konvansiyonel yaş çayın iki katı olmalıdır.

2.Çay gübre fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı üretici enflasyon oranında sübvanse edilmelidir.

3.Çay üreticisi özel sektör karşısında korunarak taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklanmalıdır.

4.Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne hazırlatılan, özel sektörü koruyan ve üreticiden saklanan yaş çay yasa tasarısı geri çekilerek üreticilerle yeniden hazırlanmalıdır.

5.Çayda kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılmalıdır.

6.Mevsimlik işçiler kadroya alınmalıdır.

7.Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır.”