“Can Atalay’ın tahliyesi anayasal zorunluluk”

Hukuk meslek örgütleri ortak açıklama yaparak, milletvekili seçilen Gezi davası tutuklusu Av. Can Atalay’ın derhal tahliye edilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Haziran 2023
  • 20:00

Hukuk meslek örgütleri TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Gezi davası nedeniyle tutuklu bulunduğu cezaevinden hâlâ tahliye edilmemesine tepki gösterdi.

Açıklamada Atalay’ın tahliyesinin hâkimin takdir yetkisinde olmadığını, bir anayasal zorunluluk olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hatırlatıyoruz; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 83. maddesine göre; ‘seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.’ Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının niteliği ve halkın oylarıyla milletvekili seçilen bir kişinin tutuklu olduğuna ilişkin çok sayıda yargı kararı ve yaklaşık 30 yıllık yerleşik içtihat bulunmaktadır.

Anayasa Mahkemesi daha önce Mustafa Balbay, Sebahat Tuncel, Enis Berberoğlu, Leyla Güven, Ömer Faruk Gergerlioğlu başvurularına dair verdiği kararlar ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun tüm bu kararlara atıfla verilen Cumhuriyet davasına ilişkin bozma kararı, seçilmiş bir milletvekilinin cezaevinden tahliyesinin hâkimin takdir yetkisi içerisinde değerlendirilebilecek bir husus değil, bir anayasal zorunluluk olduğunu ortaya koymaktadır. Buna rağmen Can Atalay için hâlâ tahliye kararı verilmeyerek TCK’nın 109. maddesinde düzenlenen 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçu işlenmektedir. Halihazırda milletvekili olarak seçilmiş olan Can Atalay, seçmenin iradesini parlamentoda temsil etmek, yasama faaliyeti içerisinde yer almak ve deprem bölgesinde olan Hatay için çalışmalarına başlamak üzere derhal serbest bırakılmalıdır.”

İmzacı hukuk örgütleri şunlar:

“Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Avukat Hareketi, Avukatlar Sendikası, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Özgürlük için Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Sol Hukuk, Sosyal Hukuk, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı ve Yurtsever Hukukçular.”