Çalışma Bakanlığı: Patronları destekleyelim gerisi teferruat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bütçesini patronları desteklemek için kullanıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Kasım 2017
  • 12:16

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesi, meclis komisyonunda ele alındı. 15 yılda, işsizlik fonunun yalnızca yüzde 15’inin işsizler için kullanıldığı görülürken, bakanlığın bütçe politikası, “Patronları destekleyelim gerisi teferruat” mantığı üzerine kurulu.

“İşsizlik” fonu patronlar için

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda incelenen bakanlık bütçesine göre, İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken tutar 114 milyar lira oldu. Yıl sonunda bunun 116 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Fondan yalnızca 5 milyon 706 bin kişi ödenek almaya hak kazanırken, 2002 yılından bu yana işsizlere yalnızca 17,8 milyar lira ödendi.

Sermaye devletinin sözde “istihdam seferberliği” kampanyasında da bu fondan patronlara destek sunulacağı ifade edilmişti. Zira bu da fonun, dolaylı olarak işçilere harcandığı öne sürülse de, “patronlara destek” amacıyla kullanıldığını gözler önüne sermişti.

Zor durumdaki patronlara “destek”

İşçi sınıfını ve emekçileri sefalete sürükleyen sermaye devleti, “zor durumdaki patronlar” için de açıktan destek sunuyor. Patronlar “iflas” bahanesiyle işten atma saldırılarını pervasızca hayata geçirmeye devam ederken devletin bu desteğinin sözde “zor durumdaki patronların işçileri işten çıkarmaması için” olduğu iddia ediliyor.

Bu kapsamda 2005 yılından 2017 Ekim ayı sonuna kadar yapılan destek 212 milyon lira oldu. Bu desteğin yalnızca 228 bin 405 kişiye sunulduğu ifade edilmesi dikkat çekiyor. Zira bu tutar, kişi başına bin liraya dahi ulaşmayan bir tutara denk düşüyor.

Bakanlık, açlık sınırının dahi altında kalan asgari ücret için de patronlara destek sunuyor. Bu çerçevede 2017 yılında patronlara sunulan destek 6,7 milyar lira olarak belirlenirken, bunun 4 milyar lirasının patronlara verildiği kaydedildi.

Tepkilere rağmen kayıtdışı çalışma artıyor

Öte yandan bütçe komisyonunda, bakanlığın ALO 170 iletişim hattıyla ilgili veriler de sunuldu. ALO 170’e, 50 milyonun üzerinde çağrı yapılırken, çağrıların yüzde 77’sinin SGK ile ilgili olması dikkat çekti.

Bu çağrılara ve sermaye devletinin “sigortalı çalışma” reklamlarına rağmen, Ağustos ayı iş gücü istatistiklerinde kayıtdışı çalışmanın yüzde 35 oranına çıkmış olması, devletin ikiyüzlülüğünü ortaya koyuyor. Zira bunca tepkiye rağmen bakanlık emekçilerin sigortalı çalışma talepleri için görüntüyü kurtarmaktan başka bir şey yapmıyor, hatta kayıtdışı çalışma her ay artmaya devam ediyor.