Bolu'da zehirlenmeden can kaybı

Bolu'nun Çaydurt Yuva köyü bölgesinde içme suyundan zehirlenenlerden Eyüp Ertem durumu ağırlaşınca sevk edildiği Ankara Şehir Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Temmuz 2022
  • 17:30

Bolu’nun Çaydurt Yuva köyü bölgesinde içme suyundan zehirlenenlerden Eyüp Ertem durumu ağırlaşınca sevk edildiği Ankara Şehir Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Bolu Valisi Erkan Kılıç, 16 Temmuz’dan beri içme suyu kaynaklı kusma ve bulantı şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısının 112’ye yükseldiğini, 52’sinin tedavisinin devam ettiğini açıklamıştı.

TTB: Zehirlenmeler sağlıkta dönüşüm programının sonucudur!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) de konuya ilişkin yaptığı açıklamada Bolu’da meydana gelen salgın, sağlıkta dönüşüm programının bir sonucudur" dedi.

TTB’den yapılan açıklamada mevzuata göre olayın yaşandığı bölgede temiz ve güvenli içme-kullanma suyu sağlama ve atık su sorununu çözmenin Bolu İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü’nün hizmet alanında olduğu hatırlatıldı.

“Salgınlar için en önemli konulardan biri salgına neden olan koşulları ortadan kaldırmaktır” denilen açıklamada su kaynaklı salgınların önüne geçebilmek için yapılması gerekenler aktarıldı.

TTB’nin açıklamasında salgına ilişkin Bakanlık’a şu sorular yöneltildi:

“1. Bolu’daki salgında sağlık kurumlarına ilk başvuru tarihi nedir? İlk başvurularda Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar Elektronik Vaka İnceleme Formu doldurularak vaka bildirimi yapılmış mıdır?

2. Tespit edilen vakaların il sağlık müdürlüğüne bildirimi anında yapılmış mıdır? Anında bildirilmeyen vakalar, kaç gün sonra il sağlık müdürlüğüne bildirilmiştir?

3. Sağlık müdürlüğü ilk vakanın tespitinden kaç gün sonra köye gitmiştir?

4. İlk vakanın tespitinden kaç gün sonra su deposu ve şebeke suyu ile gıdalardan numuneler alınmıştır?

5. Su deposundaki bakiye klor ölçümü ilk vakadan kaç gün sonra yapılmıştır? Sonuç ne olmuştur? Köylüler ilk vakadan kaç gün sonra depodaki suyu kullanmayı bırakmışlardır?

6. Bu bölgede 12 yıl içinde su deposu kaynaklı başka salgın yaşanmış mıdır, yaşandı ise su deposu için iyileştirmeler ve bunların takibi yapılmış mıdır?

7. İlk vaka tarihi ile ekiplerin köye ulaşması arasında kaç gün vardır?

8. Sağlık kurumlarına gitmeyip sahada tespit edilen vaka sayısı kaçtır ve bu vakalar ilk vakadan kaç gün sonra tespit edilmiştir?”

Açıklamada şu vurgulara yer verildi:

“Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla birlikte bölge tabanlı çalışma, koruyucu sağlık hizmetleri ve ekip anlayışı zayıflatılan; toplum sağlığı yerine kâr öncelenen bir sağlık sistemi oluşturulduğu ortadadır. Bu sağlık sisteminin; COVID-19 salgınında net biçimde görüldüğü gibi Bolu'daki su kaynaklı olduğu düşünülen mevcut salgında, salgını önleme; salgın başladıktan sonra ise anında güçlü cevap verme konularında etkili olamayacağı açıktır. Salgında Erken Uyarı-Cevap Sistemi işlememesi, tıp fakültesi olan bir ilden farklı bir ile sevk gerçekleşmesi gibi konular da sağlık sistemindeki tıkanmanın bulgularından oldu.”