Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü’nde 19 Mart 2018 tarihinde “İşgalin katliamın lokumu olmaz” pankartını açan öğrenciler, Erdoğan tarafından “meydanı teröristlere bırakmayacağız” açıklamasıyla hedef gösterilmişti. Hedef göstermenin ardından 15 öğrenci gözaltına alınmış ve 9'u tutuklanmıştı, öğrencilere yönelik gözaltı ve tutuklamalar ise hâlâ devam ediyor.
Türkiye İnsan hakları Vakfı (TİHV) bu tutuklamaların hukuksuzluğuna vurgu yapan ve tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını isteyen bir basın bildirisi yayınladı.
İfade özgürlüğüne dair, Türkiye’nin de taraf olduğu 1948 tarihli Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 19. Maddesi’ne ve Anayasa’nın 26. Maddesinin 1. Fıkrası’nda geçen “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hürriyetine sahiptir” ifadelerine yer verilen bildirinin devamında şöyle denildi:
“Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 26. Maddesi ‘Herkesin öğrenim hakkı olduğunu’ ifade etmektedir. Anayasanın 42. Maddesi’nde yer alan ‘Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz’ ifadesi ile de öğrenim hakkı açık bir biçimde güvence altına alınmıştır. Dolayısıyla Boğaziçi Üniversitesi’nden 9 öğrencinin şiddet içermeyen açıklamaları nedeniyle tutuklu bulunmaları, hem ifade özgürlüğü hakkının engellenmesi hem de öğrenim hakkının ihlali anlamına gelmektedir.
“Bizler insan hakları savunucuları olarak, 2018 Yılının İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70. yılı olduğunu hatırlatıyor; yetkilileri, Türkiye’nin taraf olduğu ve bağlayıcılığı olan Evrensel Beyannamede ve Anayasa’da açıkça yer alan bu hakların teminat altına alınmasına dair sorumluluk ve ödevlere uygun davranmaya davet ediyoruz. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yaptıkları açıklama, Evrensel Beyanname ve Anayasa’nın çizdiği düşünce özgürlüğü ve eğitim hakkı çerçevesinde değerlendirilmeli ve tutuklu öğrenciler derhal serbest bırakılmalıdır.”