Birsen Kars için tören düzenlendi

Birsen Kars için Stuttgart’ta cenaze töreni düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Şubat 2022
  • 09:15

Almanya’da kanser tedavisi gören ve 6 Şubat’ta yaşamını yitiren Birsen Kars’ın naaşı, 8 Şubat’ta Stuttgart’ta düzenlenen bir törenle Türkiye’ye uğurlandı. Birsen Kars, Türk devletinin “Hayata Dönüş Operasyonu” adı altında, 19-22 Aralık 2000 tarihlerinde 20 hapishaneye eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği saldırıda ağır yanıklarla, yaralı olarak kurtulmuştu. Kars, katliam operasyonunun ardından hapishaneden çıkarılırken, “Bizi diri diri yaktılar. 6 yoldaşımızı kaybettik…” sözleriyle hafızalara kazınmıştı.

Dün Stuttgart Halk Kültür Evi’nde saat 16.00’da düzenlenen tören öncesinde, Birsen Kars’ın tabutunu omuzlarında taşıyan yoldaşları ve dostları tarafından, “Birsen Kars yoldaş ölümsüzdür!”, “Karamanlar ölmez halk yenilmez!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “Faşist devletten hesap soracağız!” sloganları eşliğinde, Kültür Evi’ne bir yürüyüş düzenlendi. Cenaze Kültür Evi’nde kalabalık bir kitle ile karşılandı.

Tören, Birsen Kars şahsında, şehit düşen devrimciler adına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından yoldaşları ve Kültür Evi adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, 19-22 Aralık katliamında yaralı kurtulan Birsen Kars’ın mücadele hayatı anlatıldı. Birsel Kars’ın ölümünün esas sorumlusunun faşist Türk devleti olduğu, hapishanelere atılan zehirli kimyasal bombaların, onun erken yaşta kansere yakalanmasına yol açtığı belirtilerek, hesabının sorulacağı ve bu gerçeğin unutulmayacağı vurgulandı. Törende Yunanistanlı bir kadın arkadaş da konuştu ve dayanışma mesajlarını ileterek, T. C. faşizmine karşı mücadele çağrısı yaptı.

Cenaze töreninin sonunda Birsen Karsın cenazesi, Grup Yorum elemanlarının söyledikleri devrimci marşlar eşliğinde, memleketine ulaştırılmak üzere havaalanına götürüldü.

Yoldaşları tarafından, Birsen Kars’ın vasiyeti üzerine cenazesinin Gazi Mezarlığına defnedilmesi için 9 Şubat akşamı Gazi Cemevi’ne getirileceği açıklanarak, “Tüm halkımızı Birsen Kars’ı sahiplenmek için 9 Şubat akşamı Gazi Cemevi’ne çağırıyoruz!” denildi.

Kızıl Bayrak / Stuttgart