“Bilim kurulu karar almıyor”

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü “Bilim kurulu karar almıyor” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2020
  • 10:35

Pandemi tüm dünyada etkisini artırırken Türkiye'de Sağlık Bakanlığı bilime sırtını çevirmeye devam ediyor. Alanında uzman bilim insanlarının, sendikaların, tabip odalarının ve sivil toplum örgütlerinin görüş ve eleştirilerini dikkate almamakta ısrar ediyor. Pandemi sürecinin başında kurulan Koronavirüs Bilim Kurulu'nun ise sermaye için bir paravandan öte bir anlamı olmadı. “Bilim Kurulu'nun tavsiyelerini dikkate alıyoruz” söylemlerinin ardında gerçekte alınan kararlar sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda alındı ve alınmaya devam ediliyor.

Özel bir programda konuşan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'nün açıklamaları bilim kurulunun işlevine işaret etti:

“Yönetim bizi dinliyor. Ama kararı onlar veriyor” diyen Özlü, “Sosyal medyadan bana yazıyorlar 'niye şöyle yapmadınız? Neden böyle karar almadınız?' gibi ama bizim böyle bir yetkimiz yok. Bilim Kurulu olarak biz karar alamıyoruz”

Özlü konuşmasında bilim kurulunun tavsiyelerinin ve görüşlerinin dinlendiği ancak karar verici olanın bilim kurulu olmadığını ifade etti. “Maçlar seyircili oynansın ya da oynanmasın, şurasu açılsın ya da açılmasın gibi kararları bugüne kadar hiç almadık” diyen Özlü “Böyle bir karar alma yetkimiz de yok zaten” diyerek bilim kurulunun “görevini” özetledi.

“Salgında kontrolü kaybediyoruz”

Özlü, vaka sayılarının artması konusunda ise “Endişe verici. Durumu kontrol altında görmüyorum. Önümüzdeki güz döneminde daha da artabileceğinden endişeliyim. Hem ağır vaka dayısı hem de can kaybı artıyor. Salgında kontrolü kaybediyoruz gibi duruyoruz” dedi. Özlü ayrıca salgının sadece Türkiye'de değil tüm dünyada tekrar alevlenme dönemine girmiş gibi göründüğünü ifade etti.

Özlü okulların açılmasına ilişkin ise “Bu süreç daha uzayacak. 1-2 ay daha ertelemek çözüm olmayacak” değerlendirmesinde bulundu.

Koronavirüs durum raporları yayınlanmıyor

Bilim Kurulu'nu paravan olarak kullanan Sağlık Bakanlığı, önce her gün yapılan canlı yayını durdurmuştu. Ardından veri başlıklarını değiştirerek pandemi tablosunu gizlemeye çalışan Sağlık Bakanlığı şimdi de günlük ve haftalık koronavirüs durum raporlarını yayınlamayı durdurdu. 29 Haziran tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan raporlar son olarak 24 Ağustos'ta yayınlandı.