Batman'da hak ihlallerine tepki

İHD Batman Şubesi, hapishanelerde gerçekleşen hak ihlallerine karşı basın toplantısı düzenledi .

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Aralık 2021
  • 18:10

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi hapishanelerde gerçekleşen hak ihlallerine ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. 

Basın toplantısında avukat Yunus Bağış konuştu. Bağış, İHD’nin 2021 yılı Haziran – Aralık ayları arasında farklı tarihlerde yazılı ve sözlü yapılan başvurular ile Batman M Tipi ve Beşiri Kampüs Hapishaneleri’nde yaşanan sorunlara ilişkin görüşmelerde aynı sorunları pek çok mahpusun anlattığını ifade etti.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çeken Bağış şunları ifade etti:

“Özellikle hasta tutuklu ve hükümlülerin sağlık hakkına erişimi maalesef yeterli düzeyde değildir. Hasta hükümlü Fırat Nebioğlu’nun ailesinin başvurusuyla yeni bir rapor alınması istenilmiş olmasına rağmen maalesef cezaevi yönetimi bu duruma sessiz kalmıştır. Cezaevinde artarak devam eden kaba dayak ve işkence iddiaları araştırılmış ve yapılan görüşmelerde görüşmeci 1 olarak kodlanan tutuklunun aktarımlarına göre en ufak bir itirazda infaz koruma memurları tarafından müdüriyet olarak tabir edilen ve içeride kamera olmayan odaya götürülüp onlarca infaz koruma memurunun saldırısına maruz kaldığını belirtmiştir. Yine yapılan görüşmelerde siyasi mahpusların kaldığı koğuşlarda ayakta sayım ve tekmil dayatmasının olduğu buna itiraz eden tutuklu ve hükümlülerin yerlerde sürüklenerek koğuştan çıkarıldığı yönünde ciddi iddialar bulunmaktadır”

Hapishane girişinde detaylı arama adı altına yaşatılanın çıplak arama olduğunu dile getiren ve buna son verilmesini isteyen Bağış, Batman M Tipi Hapishanesi’nde bir kadının intihar ederek yaşamını yitirdiği yönünde bilgi geldiğini sözlerine ekleyerek şunları vurguladı:

“Beşiri cezaevinde hasta hükümlüler Mıho Şengil ve Fırat Nebioğlu’nun öz bakımını bile yapamayacak durumda olduğu bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Daha önce de dile getirdiğimiz mahpus yakınlarının cezaevine ulaşım problemi devam etmektedir. Raporumuzun detaylarını kamuoyuna ocak ayında paylaşacağımızı ve sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz”