“Barışı savunduğu için yargılanan TTB’nin yanındayız”

İstanbul Tabip Odası, ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ başlıklı açıklamaları nedeniyle 27 Aralık günü yargılanacak olan Türk Tabipleri Birliği yöneticilerine desteklerini ifade etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Aralık 2018
  • 13:53

İstanbul Tabip Odası (İTO), Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' başlıklı açıklaması nedeniyle 11 TTB MK üyesinin yargılanmasına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Saat 13.00'te İTO'da başlayan toplantıda İTO Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu basın açıklamasını okudu. Açıklamada ilk olarak TTB’nin davaya konu edilen ve savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğuna ilişkin görüşlerinin vurgulandığı 6 cümlelik açıklaması hatırlatılarak şunlar söylendi: “Savaşın halk sağlığını can kayıpları ve yaralanmalar ile direkt olarak, beslenme, barınma, eğitim, sağlık hizmetine ulaşımda yaşanan sorunlar ve göç yoluyla dolaylı olarak etkilediği çıplak bir gerçektir. Bu gerçek toplumsal hafızamızda (Sarıkamış, Çanakkale, Yemen, Kore, Kıbrıs, Irak, Suriye) canlı olarak yer almaktadır. Bileşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü kararları ve yanında çok sayıda bilimsel makale, kitapta bu durum ayrıntılı olarak anlatılmıştır.”

6023 sayılı TTB kanununun 4. maddesiyle TTB’nin halk sağlığını korumaya dönük çalışmalarla yükümlü olduğu belirtilen açıklamada, davaya konu açıklamada bu yükümlülüğün yerine getirildiği, anayasa ve uluslararası sözleşmelere göre de düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının kullanıldığı kaydedildi.

Açıklamada son olarak “Dün nasıl ‘barış’ istediysek bugün de istiyoruz. Savaşın/çatışmaların bir halk sağlığı sorunu olduğu söylemek, ‘dünya dönüyor’ demek kadar meşrudur” denilerek 27 Aralık Perşembe günü saat 9.00’da Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada TTB MK üyelerinin yanında olacakları ifade edildi.

“İddianame kağıt israfı”

Açıklamanın okunmasının ardından İTO Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk konuştu. İddianamede TTB’nin açıklamasında hangi kısmın suç unsuru oluşturduğunun belirtilmediği, yalnızca “terör örgütlerine yakın internet sitelerinde yer alan Afrin harekatını karalayan açıklamalara benzediği” gibi bir mantıkla “terör örgütü propagandası” yapıldığı sonucuna ulaşıldığını ifade eden Öztürk 40 sayfalık iddianameyi kağıt israfı olarak nitelendirdi. Polis baskını yapılan TTB binasındaki bilgisayarda Fethullah Gülen'in fotoğrafının bulunmasının da suçlama konusu yapıldığını aktaran Öztürk, Fethullah Gülen’le birlikte fotoğrafları olanların ise yargılanmamasını teşhir etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul