Barış nöbeti gerçekleştirildi

İHD şubelerinde her ayın ilk Cuma günü tutulan barış nöbetinde başta İmralı olmak üzere hapishanelerde tecride son verilmesi istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Aralık 2023
  • 09:36

İHD şubelerinde her ayın ilk Cuma günü tutulan barış nöbetinde barış için başta İmralı olmak üzere hapishanelerde tecride son verilmesi istendi.

Nöbet eylemlerinde yapılan açıklamada “Toplumsal barış için tecridi kaldırın; hapishanelerdeki hak ihlalleri son bulsun” başlıklı merkezi metin okundu.

Hapishanelerde hak ihlallerinin arttığı, tecridin derinleştirildiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bu bağlamda bir işkence yöntemi olarak gördüğümüz tecrit politikası, başta İmralı Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi olmak üzere Türkiye’de yeni kurulan S Tipi, Y Tipi ve Yüksek Güvenlikli Hapishanelerde birçok ağır ihlale neden olmaktadır. Bir işkence yöntemi olarak tecrit, devletlerin hapishanelerde özellikle politik mahpusları “ıslah” etme ve bu yolla toplumun bütün muhalif kesimlerine yönelik bir gözdağıdır. İmralı Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile aynı hapishanede kalan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’a yönelik uzun zamandır devam eden, dış dünyadan izole etme, Avukat ve aile görüş yasağı, telefon ve mektup ile iletişim hakkının engellenmesi içeren mutlak tecridin geldiği aşamayı göstermektedir. 33 aydır aile ve avukatlarının görüş için yapmış olduğu başvurular kabul edilmiyor. Bu mutlak tecrit, devletin uymakla yükümlü olduğu hem kendi iç hukuk mekanizmasına hem de uymakla yükümlü olduğu Uluslararası sözleşmelere aykırıdır. İmralı Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki tecrit ve diğer hak ihlalleri ile ilgili Avrupa İşkencenin Önleme Komitesi’nin (CPT) birçok kez tespitleri ve tavsiye kararları olmasına rağmen yetkili makamlar tarafından tecridin kaldırılmasına dair herhangi bir adım da atılmamıştır. Derneğimiz tarafından İmralı Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunu ziyaret etmek için ve hapishanedeki uygulamaları tespit etmek amacıyla defalarca Adalet Bakanlığına başvuruda bulunulmuştur. Ancak yetkililer tarafından yaptığımız başvurulara herhangi bir dönüş yapılmamıştır.”

Bunun barışın önünde engel olduğu belirtilen açıklamada, başta İmralı olmak üzere hapishanelerde tecride son verilmesi istendi.