Barış isteyen akademisyenlerin davası görüldü

Sermaye devletinin Kürt halkına yönelik kirli savaşına karşı “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan ve devletin saldırısıyla karşılaşan akademisyenlerden Esra Mungan, Meral Camcı, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy'un yargılanmasına bugün devam edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Eylül 2016
  • 11:42

“Bu suça ortak olmayacağız” dedikleri için tutuklanan ve sonrasında tutuksuz yargılanan akademisyenler Esra Mungan, Meral Camcı, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy'un yargılanmasına bugün devam edildi.

İstanbul Adliyesi'ndeki duruşma öncesinde Barış İçin Akademisyenler adliye önünde açıklama yaptı.

İmza atan 93 akademisyen işten çıkarıldı

Yargılanan dört akademisyen, ortak olarak okudukları açıklamada, “Bu suça ortak olmayacağız” dedikleri için saldırılarla karşılaştıklarını ifade etti. Gerek akademide gerek gündelik hayatta karşılaşılan hak ihlallerine dikkat çeken akademisyenler, vakıf ve devlet üniversitelerinde aynı bildiriye imza atan toplam 93 kişinin işten çıkarılmasını teşhir etti.

“Barış talebi yargılanamaz”

Açıklamada, akademisyenlerin baskı ve soruşturmalarla görevlerinden alındıkları belirtilerek kendilerinin de bu süreçte tutuklama saldırısıyla karşılaştığı ifade edildi. 22 gün tutuklu kaldıktan sonra 22 Nisan'da ilk duruşmada tahliye edildikleri hatırlatıldı.

Akademisyenler, ilk duruşmada barış talebinin yargılanamayacağını savunduklarını söyleyerek baskılara, hak ihlallerine karşı durduklarını durmaya devam edeceklerini belirtti.

“Beraat, hemen şimdi”

Bu duruşmada aynı şeyleri savunacaklarını belirten akademisyenler, “Ne TMK ne TCK! Barış talebi yargılanamaz! Düşünce yargılanamaz! Ne tutuklu ne tutuksuz yargılama! Beraat, hemen şimdi!” sözleriyle açıklamayı sonlandırdı.

Açıklamanın ardından destek için farklı ülkelerden gelen akademisyenler de söz alarak Barış İçin Akademisyenler ile dayanışma içinde olacaklarını belirtti. Paris Descartes Üniversitesi’nden Selim Eskiizmiciler, Avrupa Irkçılık Karşıtı Hareketler Platformu’ndan Benjamin Astown, Uluslararası Sağlık Politikaları Birliği’ni temsilen Selanik’ten Prof. Alexis Bennos ve Halk Sağlığı Hareketi’nden Valentina Alvarez Lopez konuşmalar yaptı.

Dava 22 Aralık’a ertelendi

Kısa süren duruşma çıkışında bilgi veren akasemisyenler ilk duruşmada olduğu gibi “ortada suç yoktur” dediklerini belirtti. Adalet Bakanlığı'ndan dosyanın dönmesini beklemeye gerek olmadığını söylediklerini ve beraat kararı verilmesi gerektiğini aktardı.

Akademisyenler, mahkeme heyetinin dosyanın ellerinde olmadığını belirterek bu talebi reddettiğini ve davayı 22 Aralık'a ertelediğini belirtti. Akademisyenler son olarak, “22 Aralık’ta da ‘barış, demokrasi ve özgürlük’ talebimizi yineleyeceğiz” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul