“Barış Atay yalnız değildir”

Süleyman Soylu’nun hedef göstermesi sonrası saldırıya uğrayan Barış Atay için Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda açıklama gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2020
  • 14:10

Süleyman Soylu’nun hedef gösterdiği TİP Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, 5 kişi tarafından saldırıya uğramış, ardından hastaneye kaldırılmıştı. Yaşanan saldırıyı kınamak ve Barış Atay’a sahip çıkmak için Kadıköy Yoğurtçu parkında açıklama yapıldı.

Eylemde ilk olarak Türkiye İşçi Partisi adına açıklama okundu. Açıklamada saldırı süreci özetlenerek şunlar ifade edildi:

“Bu saldırı, İçişleri Bakanlığı koltuğunu işgal eden Süleyman Soylu’nun Barış yoldaşımızı hedef göstermesinden birkaç saat sonra gerçekleşmiş organize bir saldırıdır. Saldırıyı gerçekleştirenlerin kimlik bilgilerini henüz bilmesek de emri kimden aldıklarını da saldırının azmettiricilerini de gayet iyi biliyoruz. Tüm göstergeler ışığında rahatlıkla söyleyebiliriz ki, halkın seçilmiş vekili olan Barış Atay yoldaşımıza düzenlenen saldırının sorumlusu Süleyman Soylu’dur.”

Açıklamada Kürt halkına dönük saldırı süreci özetlenerek, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne değinildi. Açıklamada şunlar söylendi:

"Ülkemizin hem içeride hem dışarıda barışa, huzura, özgürlüğe ve kardeşliğe olan ihtiyacının bu kadar acil hale geldiği bu günlerde Türkiye’nin her yerinde halkımızın taleplerini yükseltelim. Kardeşlik halkındır. Özgürlük halkındır. Huzur halkındır. Barış halkındır. Halk kendisine ait olanı er ya da geç alacaktır. Zafer mutlaka bizim olacaktır.”

Eylemin devamında saldırıya uğrayan TİP Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay konuşma yaparak şunları söyledi:

“Merhaba, herkese dayanışma örneği gösterdikleri ve buraya kadar geldikleri için teşekkür ediyorum. Bu saldırı aslında bildiğimiz bir şeyin bir kere daha altını çiziyor. Biz güçlüyüz. İktidar ya da iktidara yakın olan bütün gruplar, şu halimizden utanacağımızı zannediyor olabilir. Bu bizim için aynı zamanda gurur verici bir şey. Çünkü bu ülkede yaşayan herhangi bir devrimci için yapabilecekleri tek şey; karanlık bir sokakta arkadan 5 kişiyle saldırmak olabilir. Ama gördüğünüz gibi sağlam çıkıyoruz. Öncelikle hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Şunları eklemek istiyorum

“Süleyman Soylu bir bakan değil, kullanışlı bir apararttır”

Süleyman Soylu bir bakan değildir. Süleyman Soylu AKP rejiminin buraya yerleştirdiği mafyatik sistemin bir çete lideridir. Kullanışlı bir aparattır. Kürtlere, sosyalistlere, alevilere, bu ülkede soldan bakan, demokratça düşünen ya da bu ülkenin sorunlarına karşı bir şey yapmak isteyen herkesi tasfiye etmek için elindeki gücü kullanmaya çalışan ve bunu bir güce dönüştüren kullanışlı bir aparattır sadece. 

“Biz İpek Erlerin tarafıyız, Süleyman Soylu ise Musa Orhanların tarafı”

Üzerlerinde üniformalara, arkalarındaki patronlara ya da üstlerindeki bakanlara güvenerek kendilerine hiç bir şey olmayacağının garantisi ile bu ülkenin kadınlarına neler yapabileceklerini gördüğümüz insanlara karşı kamuoyunu bilinçlendirmek, o sesi yükseltmek, bunun hesabını sormak için sorduğumuz soruların sonucu budur. Ama bu bizi asla yıldırmaz, geri adım attırmaz.

“Nerede kalmıştık diyoruz ve devam ediyoruz”

Bugün taraflar çok net. Biz İpek Erlerin tarafıyız, Süleyman Soylu ise Musa Orhanların tarafı. Bence bu bu hayatta yaşadığımız ve nefes aldığımız her saniye kendimizle gurur duymamız için çok ama çok yeterli bir sebep. Ve biliyorum ki Süleyman Soylu gidecek, Süleyman Soylular gidecek. Biz bu rejimi de, bu iktidarı da, bu yaşadığımız karanlık günleri de geride bırakacağız. Bu saldırılar bir anı olarak kalacak. Rahatsız etmeye devam edeceğiz, dün sorduğumuz gibi nerede kalmıştık diyoruz ve devam ediyoruz."

Barış Atay’ın ardından İstanbul Milletvekili TİP Genel Başkanı Erkan Baş konuşma gerçekleştirdi. Erjab Baş, Barış Atay’a yönelen saldırıya dair S. Soylu’ya seslenerek “Ey Süleyman Soylu senin ağa baban Mehmet Ağarları tanıyoruz. Yargısız infazlarını, gözaltında kayıplarını yaşadık. Hiç birisi bir adım geri gitmemize neden olmadı” dedi.

Baş, Barış Atay’a dönük saldırı sonrası yaşananları özetleyerek şunları ifade etti:

“Dün Barış'a dönük saldırıya halk tepki gösterince bir piyonu feda ettiler. Önce Kel'i, pardon fili, sonra şahı oradan indireceğiz. Tekrar bizimle birlikte olan dost kurumlara, yoldaşlara teşekkür ederiz. Hep birlikte başaracağız”

Erkan Baş’ın ardından İstanbul HDP İl Örgütlü adına Erdal Avcı konuşma gerçekleştirdi. Avcı, Barış Atay’a dönük saldırının ifade özgürlüğüne dönük bir saldırı olduğunu ifade ederek kınadı.

Eylemde CHP adına Ali Şeker de bir konuşma gerçekleştirdi. Şeker şunları söyledi:

“Bu saldırı ülkenin barışına, kardeşliğine karşı yapılmıştır. Bu utancı sonlandırmanın yolu İçişleri Bakanı'nın istifa etmesidir. Ülkenin barışına, kardeşliğine bir tehdittir kendisi, Barış yalnız değildir. Nerede kalmıştık diyoruz ve mücadeleye devam ediyoruz”

Eylemde HDP adına Kürtçe bir açıklama da gerçekleştirildi. Eylem sırasında çok sayıda kurum ve parti temsilcisi konuşmalar gerçekleştirdi.

Eyleme İHD, ÇHD, ÖHD, SODEV, EMEP, Devrimci Hareket, Devrimci Gençlik Dernekleri, SODAP, Devrimci Parti, Çaresiz Değiliz, KÖZ, ESP, Devrimci Parti, Komite dergisi, Öğrenci İnisiyatifi, DİSK Genel İş Sendikası, Tüm Emekliler Sendikası, Sol Parti, Halkevleri, Kaldıraç Dergisi, Devrimci Anarşist Faaliyet, EHP, TÖP, Toplumsal Parti, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Sosyalist Emekçiler Partisi, Devrimci Yapı İş, Kavga Dergisi, Öğrenci Faaliyeti, Sosyalist Öğrenci Hareketi, Öğrenci Kolektifleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul