“Baraja dayalı değil, gerçek bir ikramiye verin”

Yüzde 1 sendika barajı getirilmek istenmesine dair açıklama yapan KESK, “Baraja dayalı değil, gerçek bir ikramiye verin” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Temmuz 2024
  • 09:30

KESK Yürütme Kurulu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri devam eden 2/2290 esas numaralı kanun teklifine iktidar tarafından verilen bir önerge ile bir kez daha yüzde 1 barajı getirilmek istenmesine dair açıklama yaptı.

İlgili maddeyi geri çekin diyen KESK şunları dedi:

“Mutabakatla 2022’de 400 TL olarak ödenecek olan toplu sözleşme ikramiyesinden sadece kurulu olduğu hizmet kolundaki kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1’den fazlasını üye kaydeden sendikalara üye olan kamu görevlilerinin yararlanması hükmü eklenmiştir. Böylece 192 sendikaya üye 56 binden fazla kamu emekçisi daha baştan sadece farklı sendika seçtikleri için cezalandırılmak istenmiştir”

Açıklamada, 2022 Aralık itibari ile yüzde 2 barajını aşan sendikaların üyelerine 2119 gösterge rakamına göre 707 TL “toplu sözleşme ikramiyesi” ödenmesi, yüzde 2 barajının altında kalan sendikaların üyelerine ise bunun yaklaşık üçte birine denk gelen 750 gösterge rakamına göre 250 TL “toplu sözleşme desteği” ödenmesi gibi hukuksuz, adaletsiz bir tablo yaratıldığını ifade edildi.

Bir kez daha TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri devam eden kanun teklifine iktidar tarafından verilen bir önerge ile yeniden yüzde 1 barajı getirilmek istendiğini açıklayan KESK, açıklamanın devamında şunları ifade etti:

“Önergenin gerekçesi daha önce getirmek istedikleri yüzde 1 ve yüzde 2 baraj maddeleri gerekçesiyle tıpa tıp aynıdır. Önerge gerekçesinde; ‘Önerge ile kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplan kamu görevlisi sayısının en az yüzde birini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesi amaçlanmaktadır’ denmektedir. Bir kez daha belirtmek isteriz ki, bu anayasaya, Anayasa ve Danıştay Mahkemeleri kararlarına, ILO ve Uluslararası sözleşmelere meydan okumak, hukuku tanımamaktır. İktidar ve yandaş konfederasyonlar bu şekilde sendikalar arasındaki mevcut ayrımı daha da derinleştirmeyi amaçlamaktadır."

Açıklamanın sonunda şunlar ifade edildi:

“Bunun yanı sıra Anayasal ve başta ILO sözleşmeleri olmak üzere uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmış örgütlenme ve toplu pazarlık hakkının tamamen ortadan kaldırılmasının hedeflendiği açıktır. Anayasamızın 1. Maddesinde yer alan sendika kurma hakkı açıkça ihlal edilmekte, sendika seçme ve örgütlenme özgürlüğünü en temel hak sayan ILO 87. ve 98 sayılı sözleşmeleri yok sayılmaktadır. İktidara açık çağrıda bulunuyoruz; kamu emekçilerini açlık ve sefaletle yüz yüze bırakan toplu sözleşmelerin altına imza atan yandaş konfederasyonlara diyet borcu ödemek için hukuku çiğnemekten vazgeçin! İlgili maddeyi geri çekin! Barajlara dayalı göstermelik toplu sözleşme ikramiyesi veya toplu sözleşme desteği yerine tüm kamu emekçilerine maaşları üzerinden gerçek bir ikramiye verilmesini sağlayın.”