Bakırköy Hapishanesi’ndeki açlık grevcilerine dair bilgilendirme

Açlık Grevini İzleme Heyeti, Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde açlık grevini sürdüren 6 kişiyle görüşerek durumlarına ilişkin hapishane önünde kısa bir bilgilendirmede bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Şubat 2019
  • 12:58

Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması talebiyle açlık grevleri sürerken, Açlık Grevlerini İzleme Heyeti bugün İstanbul’daki Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’ndeki 6 açlık grevcisini ziyaret etti.

Görüşme sonrası saat 12.30’da hapishane önünde 4 kişilik heyet tarafından yapılmak istenen basın açıklamasının valilik kararını gerekçe gösteren polis tarafından engellenmesi nedeniyle basına kısa bilgilendirmede bulunuldu.

Açlık grevindeki 6 kişiyi heyet olarak ziyaret etmelerine izin verilmediğini söyleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Av. Gülseren Yoleri, bu nedenle avukat olarak kendisinin görüşme yaptığını aktardı. Heyet olarak Bakırköy Hapishanesi’nden sorumlu savcılığa başvurduklarını ancak Adalet Bakanlığı’ndan henüz bir cevap gelmediği için taleplerinin kabul edilmediğini belirten Yoleri, hapishane idaresinin açlık grevcilerine karşı tutumunun olumsuz olmadığını, kabul edilebilir olduğunu ifade etti. Vitamin ve sıvı alımında bir sıkıntı yaşanmadığını ancak günlük kontrollerin hekimler tarafından değil sağlık görevlilerince yapıldığını kaydetti. Bunun yanı sıra her hapishanede olan kelepçeli tedavi gibi dayatmalarınsa sürdüğünü ekledi.

4 kişinin açlık grevinin 64, 2’sinin 35. gününde olduğunu belirten Yoleri, kilo kaybı, yüksek veya düşük tansiyon gibi sağlık sorunlarının yaşandığını ifade etti.

Basın açıklamasının anayasal bir hak olarak izne tabi olmadığına, buna karşın valilik kararının bunu boşa düşürdüğüne dikkat çeken Yoleri, heyet olarak Marmara bölgesinde açlık grevlerinin sürdüğü tüm hapishanelere ziyaretler gerçekleştireceklerini aktardı.

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti’nde İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri ile İstanbul Tabip Odası (İTO) yer alıyor.

Kızıl Bayrak / İstanbul