Bakımevinde şüpheli ölüm

Engelli bakım merkezinde bir otizmli birey yaşamını yitirdi. Doğal ölüm olduğu iddia edilen olayda ailenin ısrarı sonrası soruşturma başlatıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Temmuz 2022
  • 14:30

İstanbul Büyükçekmece’de Ailem Bakım Merkezi’nde kalan otizmli Mehmet Eres şüpheli biçimde yaşamını yitirdi. Bakım merkezi “doğal ölüm” belgesi hazırladı. BirGün’den Kayhan Ayhan’ın haberine göre bakım merkezinde eskiden çalışan biri aileye “vicdan azabı çektiğini ve öldürülmeye dair duyumlar aldığını” söyledi.

Ailenin ısrarcı talebi sonrasında bakım merkezinin müdürü, Eres ailesini kuruma görüntüleri izletmek için davet etti. Görüntüleri izleyen ailenin iddiasına göre, Mehmet Eres kriz geçirirken bakıcı A.Ş., boğazına iki eliyle müdahale etti. Söz konusu görüntülerin ardından savcılık soruşturma başlattı, bakıcı A.Ş. de tutuklandı.

Amca Doğan Eres, otizmli yeğeninin 5 yıldır bu kurumda yatılı olarak kaldığını belirterek şunları dedi:

“Ailem Bakım Merkezi özeldi, devlet satın aldı. Yeğenimi sadece pazar günleri görüyorduk. 3-5 saat tur attırıyorduk. Durumu gayet iyiydi. En son 8 ay önce hastalandı. Tedavisini yapıp, geri götürdük bakım merkezine”

Eres, “Biz öğrendikten 1 saat sonra savcılık tutuklama kararı çıkarttı. Polis de görüntüleri görünce direkt tutukladı” dedi ve ekledi: “Olayı doğal ölüm diye geçiştirip üzerini örteceklerdi.”

Amca Doğan Eres, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Gittiğimizde söz konusu bakıcıya da çıkışını vermişti. Olayı kabul etmişler ve olayın farkındalar o gece. Görüntüleri izliyorlar. Okul müdürü polisi arıyor, polis o gece tutuklamıyor. ‘Biz kayıtlardan bir şey yapamayız, belki yastık düzeltiyor. Net bilgi yok’ demiş. Bizim baskımız ve suç duyurusu sonucunda tutuklanıyor. Olayın üzerine gitmesek ve bize telefon gelmeseydi doğal ölüm diye bilecektik. Yüzde 90 özürlü, yardıma muhtaç bir çocuktan bahsediyoruz. Bu kadar vicdansız insanların arasında nasıl yaşıyoruz. Devletin müdahalesinin gecikmesi bizi üzdü. Zamanında müdahale edilmedi, polisler dikkate almadı. Bunların çok etkeni var. Biz gittiğimizde nakil aracını bile çağırmışlardı. Bir de devlet korumasındalar. Kameralar izlenmiyor mu? Bunu yapan kişi psikolojik teste girmemiş mi? Nasıl insanlar veriyorlar başlarına? Kim bilir ne dayaklar atmışlardır. Yeğenimin bir ara parmağı da kesilmişti. Onu da 'diğer çocuklar yaptı' dediler. Biz alıp tedaviye götürdük. Onlar bile tedaviye yollamadı. Hepsi inceleniyor. Devletten de mi korkmuyor bu insanlar? Devletin adaletine bunlar güvenmiyor, ‘biz yırtarız’ diyor olayı saklıyorlar.”

Soruşturma üzerine Mehmet Eres’in mezarı, otopsi için açılarak ölüm nedeni belirlenecek.