Ayşe Nur Zarakolu ödülleri verildi

İHD İstanbul Şubesi ‘Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’ni 16. kez sahiplerine verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Mayıs 2018
  • 21:09

İnsan hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ‘Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’ bugün yapılan bir törenle sahiplerine verildi.

Bu akşam saat 19.00’da İHD İstanbul Şube binasında düzenlenen törende ilk olarak Gülseren Yoleri söz aldı. Yoleri ödülün bu yılki temasının ‘düşünce ve ifade özgürlüğü’ bağlamında ‘barış’ olarak belirlendiğini ifade etti. Ödül verilirken baskı gören tüm kesimlerin gözetildiğini söyleyen Yoleri “Ödülleri alanlar ve verenler aracığıyla, toplumun baskı altına alınan kesimlerini bir araya getirmek amaçlanmaktadır. Ödül verilenlerin ortak özelliği baskı görmelerine gerekçe yapılan faaliyetlerinin düşünce ve ifade özgürlüğü bağlamında faaliyetler olmasıdır” dedi. Yoleri’nin konuşmasının ardından Ayşe Nur Zarakolu’yu anlatan Sinevizyon gösterimi yapıldı.

Ayşe Öğretmen: “Sözlerimin arkasındayım”

İlk ödül, “çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın” diyenler adına Ayşe Öğretmen’e (Çelik) sanatçı Nur Sürer tarafından verildi. Ayşe Çelik, önce işinden olduğunu ardından stresten erken doğum yaptığını ve 6 aylık kızıyla hapse girdiğini ifade ederek “Her şeye rağmen sözlerimin arkasındayım. Çocuklar, Deranlar ölmesin diyorum” dedi.

Tutuklu milletvekilleri ve seçilmişler adına ikinci ödül Selahattin Demirtaş’a verildi. Demirtaş’ın ödülü, Hanım Tosun tarafından, Demirtaş’ın isteği üzerine Barış Anneleri’ne verildi. Kürtçe konuşma yapan Barış Anneleri, ödülü Taybet Ana’lar için aldıklarını vurguladı.

Üçüncü ödül, barış talep ettiği için tutuklanan ve baskı gören hekimler adına Onur Hamzaoğlu’na verildi. Ödülü eşi Özlem Hamzaoğlu aldı.

Baskı altındaki gazeteciler adına Murat Sabuncu’ya ödülünü, Özgür Gündem gazetesinde Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı süreçten kaynaklı yargılanan Eren Keskin verdi.

Tutuklu avukatlar adına Sezin Uçar’ın ödülünü avukat Gülhan Kaya aldı. Kaya’ya ödülü Av. Kemal Aytaç verdi.

Boğaziçililer: Bugün bir arkadaşımız daha tutuklandı

Tüm tutuklu öğrenciler adına ödülü tutuklu Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri aldı. Murat Çelikkan’ın verdiği ödülü tutuklu arkadaşlarının isimlerinin yazdığı tişörtleri giyen Boğaziçili öğrenciler aldı. Öğrenciler 13 arkadaşları tutukluyken bugün bir arkadaşlarının daha tutuklanmasıyla tutuklu arkadaşlarının sayısının 14’e yükseldiğini ifade ettiler.

Kapatılan ve faaliyeti durdurulan gazete ve yayın kuruluşları adına ödül, Özgürlükçü Demokrasi gazetesine verildi. Özgürlükçü Demokrasi adına ödülü Sadiye Eser’e, kapatılan TV 10 emekçisi Turabi Kişin verdi.

Son ödül tüm tutuklu ve baskı altındaki insan hakları savunucuları adına, tutuklu İHD Bitlis şube eski yöneticisi Hasan Ceylan’a verildi. Ödülü, Büyükada’da gözaltına alınıp tutuklanan hak savunucularından Özlem Dalkıran verdi.

Ayşe Nur Zarakolu’nun eşi Ragıp Zarakolu’nun mesajı okunduktan sonra tören bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul