Anayasa Mahkemesi gözaltında işkenceye uğrayan Feride Kaya’nın başvurusu ile ilgili işkence yasağının ihlal edildiğini belirterek 90 bin TL tazminat ödenmesi kararı aldı.
Çorum’da "DHKP-C’ye yardım ettiği" iddiasıyla 27 Eylül 2002’de gözaltına alınan Feride Kaya götürüldüğü Seydim Jandarma Karakolu’nda elektrik verilerek işkenceye maruz kaldı.
Gözaltına alınırken 'işkenceye maruz kaldığını söyleyen Kaya’yı muayene eden doktorlar ‘darp ve cebre maruz kalmadığı’ yönünde rapor verdi. Kaya, 12 Aralık 2002’de savcılığa giderek işkence yapanlar ve kendisine rapor veren doktor hakkında suç duyurusunda bulundu.
Savcılığa gittiğinde olayı anlatmaması için “Oğlunu öldürürüz” tehdidi aldığını da ifade eden Kaya’nın Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden aldığı raporda işkence bulgularına rastlandı.
Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı iki jandarma ve iki doktor hakkında iddianame düzenledi ve Çorum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı. Çorum 1. Ağır Ceza Mahkemesi 24 Kasım 2011’de iki jandarmanın işkence yaptığına dair somut delil olmadığına hükmederek beraatlarına karar verdi. İki doktor hakkında da görevi kötüye kullanma suçunun zaman aşımına uğradığından davanın düşmesine karar verdi.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi, doktorların kararını onarken, askerlerle ilgili kararı bozdu.
Bozma kararının ardından yapılan yargılamada da mahkeme önceki kararında direndi ve kararın temyiz edilmesi sonrasında inceleme yapan Yargıtay Ceza Genel Kurulunca davanın düşürülmesine karar verildi.
Yargı yolunun tıkanması üzerine Kaya’nın avukatı Elvan Olkun, 29 Mart 2013’te gözaltı sürecinde işkenceyle ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediği gerekçesiyle işkence yasanının ihlal edildiğini’ belirterek, AYM’ye başvurdu.
AYM, Anayasa’nın 17. maddesi güvence altına alınan işkence yasağının maddi ve usul boyutlarıyla ihlal edildiğine karar veren mahkeme Kaya’ya 90 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.