AYM: Dink soruşturması etkisiz

Anayasa Mahkemesi (AYM) Hrant Dink davasında etkin bir soruşturma yapılmadığı için verdiği ihlal kararının gerekçesini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Kasım 2014
  • 09:24

AYM, Hrant Dink’in katledilmesine göz yuman kamu görevlilerini, yani ‘İstanbul ve Trabzon’daki kamu görevlilerinin’ bağımsız adli, birimlerce yargılanmadığını ve Dink Ailesi'nin ancak kendi çabaları ile soruşturma sürecinden haberdar olabildiğini belirtti.

“Bu soruşturmanın bir bütün olarak etkisiz olduğunun kabul edilmesi gerekir.” ifadelerinin yer aldığı karar devletin Dink cinayetindeki rolünün göstergesi oldu.

Hrant Dink’in eşi ve çocuklarının bireysel başvurusu soruşturma sürecinin kendilerinden gizlenmesi, makul bir hızla yapılmaması ve büyük şüphe doğurmasına rağmen bazı sorumluların yargılanmaması üzerine AYM’ye yaptıkları başvurunun gerekçeli kararı yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre devletin kapsamlı ve etkin bir cezai soruşturma yönetmesi yükümlülüğü olduğunun vurgulanırken bu gibi davaların hızlı ele alınması ve sorumlu kamu kuruluşu ya da kişilerin tespiti için soruşturma açılması gerektiği ifade edildi.

Kararda şunlar ifade edildi:

“Gerek kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin mevzuatın uygulanmamasında gerekli özenin gösterilmemesi ve kamu görevlilerinin soruşturulması hususundaki izlenen yöntemlerdeki hatalar gerekse de adli birimlerin yeterince hızlı ve özenli davranmamaları sebepleri ile; olay kapsamında ihmalleri olduğu ileri sürülerek kimlikleri tespit edilen İstanbul ve Trabzon’daki kamu görevlilerinin cinayet üzerinden uzunca bir süre geçmiş olmasına rağmen halen ifadelerinin bağımsız adli birimlerce alınamadığı, olaydaki rollerinin saptanamadığı, öldürülenin yakınlarının ancak kendi çabaları ile soruşturma sürecinden haberdar olabildikleri ya da katılabildikleri, soruşturmanın makul bir özen ve hızla yapılamadığı anlaşılmış olduğundan hakkın özüne zarar verecek şekilde yürütülen bu soruşturmanın bir bütün olarak etkisiz olduğunun kabul edilmesi gerekir.”