İzmir Barosu, Geri Gönderme Merkezi’nde avukatlara yönelik keyfi engellemelere ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan müvekkilleriyle görüşmek veya dosya incelemek üzere GGM’ye giden avukatlara yönelik keyfi ve hukuk dışı bir şekilde işlem yaptırmama, uzun saatler bekletme, nezaketsiz ve kaba tutumlar gösterildiği belirtilerek yetkililer uyarıldı.
Açıklama öncesi konuşma yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, GGM’de uzun zamandır keyfi uygulamaların yaşandığını söyleyerek, şunları ifade etti:
“Türkiye’nin hukuk devleti olmaktan çıktığını her defasında söylüyoruz. Bunun bir örneğini de İzmir GGM’de yaşıyoruz. Kişiye göre değişen yönetmelikler, yasa tanımaz anlayış, hukukla ilgisi olmayan bir bakış açısının bugün İzmir’de Harmandalı GGM’de yaşandığını bir kez daha paylaşmak istiyorum. Hukuk devletinden çok uzaklaştık. Avukatlara, barolara karşı işlenen bu hukuksuzluğun İzmir Barosu her zaman karşısında olmuş ve bu hukuksuzluklara karşı mücadelesini yükselterek devam etmiştir. Biliyorsunuz Avukatlık Kanunu’nun 1. ve 2. maddesi çok açıktır. Üstelik Anayasa’nın 36. maddesi, 6458 sayılı Kanun’un 59. maddesi. Hukuk tanımaz, yargı tanımaz, baroları ve avukatları itibarsızlaştırmak isteyen siyasi iktidarın temsilcilerinin söylemleri bugün bizi buraya getirdi. Bu hukuksuzluklara karşı İzmir Barosu şunu söylüyor; avukatız buradayız ve biz bu mücadeleyi kazanacağız.”
“Keyfi uygulamalara ve hukuksuzluğuna son verin!”
İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ayşe Kaymak tarafından okunan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:
“İzmir Geri Gönderme Merkezi yetkililerine bir kez daha hatırlatıyoruz!
Mesleki faaliyetleri kapsamında GGM’ye giden avukatların saatlerce bekletilmesi, keyfi bir şekilde müvekkilleriyle görüşmelerinin engellenmesi, müvekkillerinin dosyalarının tamamına erişimin engellenmesi, görevli memurlar ve özel güvenlik ve jandarma tarafından avukatlara yönelik nezaketsiz ve kaba tutumlar “kamu görevlisinin görevini yapmasını engellemek” suçunu oluşturacağından bu uygulamalardan derhal vazgeçilmesi gerekmektedir
Bu uygulama ve tutumlar hukuka aykırı olduğu gibi kamu yararı gözetmeyen ve kurumlar arası nezaket kurallarına da aykırıdır. ‘Personel yetersizliği’, ‘fiziki şartlar’, ‘yoğunluğu azaltmak’ gibi hukuki dayanaktan yoksun ve gerçekçi olmayan gerekçeler yerine sadece sorunları çözme iradesinin yeterli olduğu ve son derece basit önlem ve düzenlemelerle sorunları çözebilecekken baroların çözüm önerilerinin dikkate alınmaması kanuna aykırıdır.”