Avukatın etek boyuna karışan hakime tepki

Avukatın etek boyuna karışan Mehmet Yoylu isimli hakim avukatların protestosuyla karşılaştı. Tepkiler üzerine hakim hakkında soruşturma başlatan HSK 2. Dairesi, hakimin “tedbiren görevden uzaklaştırıldığını” açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Mayıs 2019
  • 11:41

İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi’nde bugün görülen bir duruşmada hakim Mehmet Yoylu, kadın avukatın etek boyunun kısa olduğunu ve ‘etiğe’ uygun olmadığını duruşma tutanağına geçirmesi avukatların protestosu ile karşılaşırken Hakimler ve Savcılar Kurulu ise hakim hakkında soruşturma başlattı.

“Etek boyu etik kurallarına aykırı” imiş

Hakim Mehmet Yoylu’nun gericiliğinin yansıdığı duruşma tutanağında olay şu şekilde yer aldı:

“Davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğu, bu hâli ile avukatlık mevzuatına aykırı olduğu giyim kuşam etik kurallarına aykırı olduğu görüldü. Huzurda dinleyici sıralarında bulunan avukatlara (...) davacı vekilinin etek boyu hakkında fikirleri avukatlık hukuku mevzuatına uygun olup olmadığı soruldu.

(Görüş bildiren avukatlar) Davacı vekilinin etek boyu avukatlık hukuka ve örfüne uygundur dedi.

Davalı vekili ‘bence de özgürlük alanı ile ilgilidir, müdahale edilmemesi gerekir.’ dedi.

Mahkememiz yazı işleri müdürü huzura çağrıldı.

Davacı avukatın etek boyunun çok kısa olduğu ve bir yanlış anlamaya vesile olmaması için hakimin ‘kısa’ değerlendirmesiyle huzurda bulunan avukatların ‘kısa’ değerlendirmesinin aynı olmayacağı nazara alınarak cep telefonu ile baro başkanlığına bildirilmesi için etek boyunun (fotoğrafının) cep telefonu ile çekilmesi istendi. Davacı vekili ‘Ben tek boyumun çekilmesini istemiyorum’ dedi.”

Avukatlardan protesto, HSK’dan “tedbiren uzaklaştırma”

Kısa sürede sosyal medyaya ve haber sitelerine düşen olay büyük tepki toplarken Kartal’daki adliye binasında bulunan avukatlar ise bu skandala imza atan Yoylu’nun bulunduğu mahkeme salonu önünde toplandı. Avukatlar alkışlarla yaşanan bu durumu protesto etti.

Öte yandan ise Hakimler ve Savcılar Kurulu ise hakim Mehmet Yoylu hakkında soruşturma başlattığı ve gün içinde kararını vermesinin beklendiği yönünde açıklama yaptı. İlerleyen saatlerde, HSK 2. Daire Başkanı ve HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz tarafından da açıklama yapılarak hakimin “tedbiren görevden uzaklaştırıldığı” duyuruldu. Açıklamada şöyle denildi:

“1/İstanbul (Anadolu) Adliyesi Hakimi Mehmet Yoylu hakkında yürütülen soruşturma sırasında düzenlenen Müfettiş ön raporu, HSK’ya ulaşır ulaşmaz olağanüstü toplanan HSK 2. Dairesince değerlendirilmiş, ilgili hakimin tüm davranışları, önceki disiplin işlemine konu eylemleri nazara alınıp bulunduğu hal üzerine göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği kanaatine varılarak 2802 sayılı yasanın 77 maddesi uyarınca, tedbiren görevden uzaklaştırılmasına karar vermiştir.”

Mehmet Yoylu’nun 2011 yılında Balıkesir 1. Sulh Hukuk Mahkemesi duruşma salonunda da bir avukatı darp ettiği ve darp edilen avukatın 3 günlük ‘iş göremez’ raporu alarak şikayette bulunduğu belirtildi.