Ankara’da Hafıza Merkezi ve gala

Alevi örgütleri Ankara’da Hafıza Merkezi’nin tanıtımını Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Etkinlikte sanal müze ve dijital kütüphane tanıtımı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mayıs 2024
  • 18:30

PSAKD ve DAD’ın da aralarında olduğu sekiz alevi örgütü 2 Temmuz Sivas Katliamı’nın unutulmaması için yeni bir projeyi bugün (18 Mayıs) sundu.

Ankara Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde saat 11.00’da basın tanıtım toplantısı ile başlayan etkinlikte ayrıca sanal müze ve dijital kütüphane tanıtımı yapıldı. Katliamın tanıklarından olan Ali Çağan basın toplantısını başlattı. Ardından kendisine söz verilen ve projenin mimarlarından olan Eylem Şen sanal müze üzerine bilgi verdi. Şen “Bu çalışmada 130’un üzerinde arkadaşla çalıştık. Hep birlikte bu gökyüzüne bir web anıt diktik. Bu katliamı unutmadık unutturmayacağız” dedi.

Duygu Tatar proje çalışmasında bilgi ve belge toplama sürecine dair bilgi verdi. Ardından Madımak dijital kütüphanesinin içeriğini tanıttı. Yücel Tunca ise web belgesel üzerine bilgi verdi. Tunca şunları dedi:

“İzleyicinin de katılımcı olarak izleyeceği bir belgesel hazırladık. Bizden sonra yetişen kuşaklar bu katliama karşı bilgisiz ve duyarsız. Bu çalışma bu ihtiyaca yanıt üretmesi üzerinden de yapıldı”

Ozan Çavdar da sözlü tarih görüşmeleri üzerine bir konuşma yaptı. Çavdar “130 kişi ile saatlerce görüşmeler yaparak tarihsel bir kayıt oluşturduklarını anlattı” sözleri ile tanıtıma katkı sundu. “Çok kötü bir şey oldu” isimli belgeselin yönetmeni Ümit Kıvanç ise belgesel film üzerine bilgi verdi. PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe konuşmasında şunları dedi:

“Acıları bütünleştiremedik. Kobane, 30 Mart, 18 Mayıs... Bu tarihler bu toprakların ortak acılarıdır. Bütün canlarımızın hesabını soracağız. Sanal müze kurduk ama asıl olarak Madımak Oteli’ni utanç müzesine çevireceğiz”

Ardından projenin en başında oluşturulan komite adına konuşma yapıldı. Komite adına yapılan konuşmada “İş adamları katkı sunmak istedi, kabul etmedik. Çünkü hak iddia ederek benim istediğim gibi alevi olacaksınız dediler. Bu proje Avrupa ve Türkiye'deki Alevilerin lokmaları ile gerçekleşti” dedi. Komitenin bu sözleri kitle tarafından coşku ile karşılandı. Konuşmaların ardından Sanal Müze tanıtım filmi “Unutulmayan” ve belgesel film “Çok kötü bir şey oldu”nun galası ile etkinlik sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara