Ankara’da 1 Mayıs…

Deprem ve seçim gündemlerinin öne çıktığı, işçi sendikalarının zayıf katılımının dikkat çektiği miting öncesinde Ankara’nın çeşitli bölgelerinde yerel kutlamalar gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2023
  • 22:21

Ankara’da 2023 1 Mayıs’ında on bine yakın işçi ve emekçi Tandoğan Meydanı’nda buluştu. Geçtiğimiz yıl yürüyüş güzergahını kısaltan polis dayatması bu yıl ilerici güçlerin basıncı ile boşa düşerken Tertip Komitesi’nin pasif tutumları ile birlikte polisin keyfi tutumları devam etti.

Deprem ve seçim gündemlerinin öne çıktığı, işçi sendikalarının zayıf katılımının dikkat çektiği miting öncesinde Ankara’nın çeşitli bölgelerinde yerel kutlamalar gerçekleştirildi. Sincan Emek ve Demokrasi Güçleri İstasyon önünde gerçekleştirdiği eylemin ardından topluca miting alanına geçerken Tuzluçayır’da da gerçekleştirilen ortak eylemin ardından otobüslerle miting alanına geçildi. Saat 11.00’den itibaren yürüyüş güzergahında kortejler oluşturulmaya başlanırken arama noktalarında polis ses sistemlerinin ve plastik olmayan sopaların alana girişine engel oldu. Yaşanan tartışmalarda polis tertip komitesi ile bu şekilde anlaşıldığını söylerken tertip komitesi ise bu anlaşmayı inkâr etmedi.

Sendikalardan zayıf katılım!

Uzun yıllardır Ankara’da sendikaların kortejlerinde yaşanan zayıflama bu yıl da devam etti. Ağırlığını Genel-İş üyesi belediye işçilerinin oluşturduğu DİSK kortejinde toplam katılım 400 kişi civarında kaldı. Türk-İş’in Adana’da temsili eylem kararına karşın Tez-Koop-İş, TÜMTİS, Petrol-İş ve Harb-İş Ankara 1 Mayıs’ında yer aldılar. Tez Koop-İş ve TÜMTİS 200’ü aşkın katılımları ile alanın en kitlesel işçi kortejlerini oluşturdular.

KESK’in toplam katılımı bin kişiyi ancak bulurken sendika şubelerinin kortejleri geçtiğimiz yıla göre zayıflamaya devam etti.

Özel Öğretmenler Sendikası ise geride kalan yılda yaşanan hareketli sürecin etkisi ile geçtiğimiz yıla göre artan bir katılımla 1 Mayıs alanında yer aldı.

Yine meslek örgütlerinin ve demokratik kitle örgütlerinin de sınırlı bir katılımla yer aldığı Ankara 1 Mayıs mitinginde her yıl olduğu gibi katılımın ana gövdesini sol güçler, temelde de reformist partilerin kortejleri oluşturdu.

Reformist partilerin kortejlerinde seçim havası

TİP ve TKP’nin 1000’er kişilik katılımı ile dikkat çeken kortejlerinin yanı sıra Yeşil ve Sol Parti korteji ile yürüyen HDP de 500 kişilik katılımı ile dikkat çeken bir başka kortej oldu. Kitlesel katılımı olan bu üç kortejin yanı sıra EMEP ve Sol Parti kortejleri de seçim gündeminin öne çıktığı kortejler oldular. Ayrıca reformist partilerin kortejleri geniş genç katılımı ile de dikkat çektiler.

Geçmiş yıllarda ağırlıklı olarak bağımsız üniversite kortejlerinde ya da gençlik örgütlerinde yürüyen gençlik kitlesi bu yıl ağırlıklı olarak reformist partilerin kortejlerinde yürüdü.

SBF öğrencileri Mülkiyeliler Birliği’nin arkasında sınırlı bir katılımla 1 Mayıs alanına gelirken üniversitelerde hibrit eğitim devam etmesine rağmen ODTÜ öğrencileri yaklaşık 150 kişilik korteji ile 1 Mayıs alanındaydı. Ayrıca reformist partilerin kortejlerinde de ODTÜ başta olmak üzere çeşitli üniversitelerden öğrenciler kendi pankartları ile yer aldılar.

İlerici-sol güçlerden ortak kortej

1 Mayıs öncesinde ortak bir deklarasyon yayınlayan, devletin ve sendikal bürokrasinin dayatmacı tutumlarına karşı ortak bir tavır geliştiren ilerici-sol güçler ise peş peşe sıralanan kortejleri ile yürüyüş kolunda yer aldılar.

BDSP: “Çözüm Devrimde, Kurtuluş Sosyalizmde!”

1 Mayıs’ın seçimlerin gölgesinde kalmaması için ön süreçte etkin bir çalışma yürüten BDSP ise 1 Mayıs alanında “Ölüm ve sömürü düzeninden sorulacak hesabımız var! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” pankartı ile yürüdü.

Ankara İşçi Meclisi de “Emeğin Kurtuluşu insanlığın kurtuluşudur!” pankartı ile 1 Mayıs alanında yerini aldı.

“Bu düzen değişecek!”

Kortejlerin 1 Mayıs alanına ulaşmasının ardından önce 1 Mayıslarda bugüne kadar hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ve DİSK adına yapılan bir konuşmanın ardından tertip komitesi adına ortak açıklamayı KESK Şubeler Platformu’ndan Hüseyin Köklü okudu. Köklü, “Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz! Gün şikâyet etme günü değil. Bu düzen ya değişecek ya değişecek! Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar, gençler, Aleviler, farklılıkları, cinsel yönelimleri ret edilenler, kölelik şartlarında yaşayan göçmenler, sizler, bizler yırtıp atacağız. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarında açığa çıkan iradedir” diyerek ve ortak talepleri sıralayarak konuşmasını sonlandırdı.

Köklü’nün konuşmasının ardından ortak metin Kürtçe olarak okundu ve ardından Hataylı depremzede Dursun Soylu depremzedeler adına bir konuşma gerçekleştirdi. “Unutmak, affetmek, helalleşmek yok!” diyen Soylu’nun ardından miting İlkay Akkaya’nın seslendirdiği türküler ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara