Ankara ve İstanbul’da “dokunulmazlık” protestosu

Dokunulmazlık teklifinin kabul edilmesi Ankara ve İstanbul’da protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mayıs 2016
  • 19:34
Ankara

Ankara

İstanbul

İstanbul

İstanbul

İstanbul

HDP’li milletvekillerini hedef alan “dokunulmazlık teklifinin” mecliste kabul edilmesi Ankara ve İstanbul’da yapılan eylemlerle protesto edildi. Eylemlerde yapılan açıklamalarda teklifin kabul edilmesi “darbe” olarak nitelendirilirken bu duruma karşı mücadelenin süreceği belirtildi.

İstanbul

HDK İstanbul Meclisi ve HDP İstanbul İl örgütü, dokunulmazlıkların kaldırılmasını protesto etmek için Galatasaray Lisesi önünde eylem yaptı. 19:30’da başlayan eylem öncesi alan TOMA, çevik kuvvet ve sivil polisler tarafından ablukaya alındı.

“Dokunulmazlıkların kaldırılması saray darbesi”

HDP İstanbul Eşbaşkanı Doğan Erbaş eylemde yaptığı konuşmada katliamlar, soykırımlar ve darbeler tarihine yeni bir “saray darbesi” eklendiğini söyledi. AKP, MHP ve CHP’nin onayladığı dokunulmazlıkların kaldırılmasının hukuk dışı olduğuna dikkat çekti. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının “savaşa, karanlığa ve kaosa 376 oy” olduğunu söyledi. HDP milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın arabasında silah bulunduğu iddialarıyla buna zemin hazırlandığına dikkat çeken Erbaş, konuyla ilgili savcının da bu iddianın tersinde görüş belirttiğine dikkat çekti. CHP destek vermeseydi dokunulmazlıkların kalkmayacağını söyleyen Erbaş, demokratik siyasette ve yasal çözümlerde ısrar edeceklerini ekledi.

“Yerel meclisleri gündeme alacağız”

Birkaç gün içinde HDP olarak ne yapacaklarının açıklanacağını belirten Erbaş, TBMM’den ayrı bir meclis arayışında olmadıklarını ancak demokratik özerklik programı çerçevesinde yerel meclisleri gündemlerine alacaklarını söyledi.

Erbaş’ın konuşmasının ardından EHP, ÖDP, EMEP, DİP ve SEP adına yapılan konuşmalarla dokunulmazlıkların onaylanmasına karşı HDP’ye destek açıklamaları yapıldı.

HDP ve HDK İstanbul örgütlülüklerinin 5 Haziran günü saat 12:00’de Bakırköy Halk Pazarı’nda bir miting yapacağı da duyurulan eylemde basın açıklamasını Hunav Altun okudu.

Açıklamada dokunulmazlıkların kaldırılmasının halkın iradesine yapılan bir darbe olduğu söylenerek HDP’nin meclisten tasfiyesinin demokratik siyasetin önünü kapatmak olduğu belirtildi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı direnecekleri belirtilen açıklamada  Türkiye’nin her yerinde “Demokratik siyaset buluşmaları” yapılacağı söylendi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının hukuk dışı olduğu belirtilen açıklama, mücadeleyi büyütme çağrısıyla sonlandırıldı.

 “HDP halktır halk burada!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Her yer meclis her yer direniş!” sloganlarıyla eylem sonlandırıldı.

Ankara

Ankara'da HDP İl örgütünün çağrısıyla saat 18.00’de Yüksel Caddesi'nde toplanan kitle “Sarayın kölesi olmayacağız!” sloganıyla eyleme başladı.

Basın açıklamasına geçilmeden önce Serpil Köksal yaptığı kısa açılış konuşmasında dokunulmazlıkların kaldırılmasının mecliste oynanan senaryonun bir parçası olduğuna vurgu yaptı. 6 milyon insanın iradesinin yok sayıldığını söyleyen Köksal, “Biz onlarca yıl bu ülkede eşitlik için, özgürlük için kent kent, mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev mevzilendik. Bu mevzilerden biri de meclistir. Biz mecliste 50 kişiyiz ama gerçekte milyonlarız. Bizi silip atamayacaklar. Onlar bize dokunuyorlarsa biz de onlara dokunacağız" diyerek sözü basın açıklaması için HDP Ankara İl Eşbaşkanı Birsen Kaya'ya bıraktı.

“Geçit vermeyeceğiz”

HDP'li vekillerin dokunulmazlıkların kaldırılmasının halkın iradesine, demokratik zemine karşı yapılmış bir oylama olduğunu söyleyen Birsen Kaya, 7 Haziran seçimlerinde de halkın iradesinin çiğnendiğini söyledi ve bu süreci bir darbe süreci olarak nitelendirdi. Kaya, “HDP'nin meclisten çıkarılması da bu darbe sürecinin bir parçasıdır. Biz HDP olarak buna geçit vermeyeceğiz. Sokaklarda olmaktan, özgürlüğü, eşitliği savunmaktan vazgeçmeyecek savaşa karşı barışın inşa edilmesini savunacağız” diyerek açıklamayı bitirdi.

Basın açıklamasının ardından katılan kurumlara söz verildi. EHP ve Aka-Der adına konuşmalar yapıldı. EHP, dokunulmazlıkların kaldırılmasını toplumsal muhalefetin bitirilmek istenmesi olarak değerlendirirdi ve buna izin vermeyeceklerini belirtti. Aka-Der ise AKP iktidarının halklara savaş ilan ettiğini söyledi.  Kürdistan'daki kirli savaşa, patlayan bombalara, yapılan katliamlara değinerek “bizler hiçbir koşulda irademizden vazgeçmeyeceğiz. Halk düşmanları yenilecek, halkların ortak iradesi kazanacak” dedi.

HDP bileşenlerinin yanı sıra ilerici-devrimci kurumların da destek verdiği basın açıklaması “Sarayın kölesi olmayacağız!”, “Yaşasın halkların eşitliği!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!” sloganlarıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara-İstanbul