Ali Önder Öndeş uğurlandı

Yaşamını yitiren Ali Önder Öndeş Yukarı Baklacı Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Nisan 2022
  • 23:20

Türkiye İşçi Partisi (TİP) kurucu üyelerinden Ali Önder Öndeş, dün akşam saatlerinde yaşamını yitirmişti. Öndeş, bugün İstanbul’da Yukarı Baklacı Mezarlığı’na son yolculuğuna uğurlandı.

Öndeş’i uğurlama töreninde konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, öğrencileri olarak Öndeş’ten öğrendikleri ile mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek şunları dedi:

“Kimimizin Ali Ağabey’i, kimimizin Ali Hoca’sı ama hepimizin Ali Yoldaş’ı ile bir açıdan vedalaşmak, bir açıdan iyi talebeleri olarak ondan öğrendiklerimizi artık birbirimizle paylaşmak, onun iyi talebeleri olarak bundan sonraki mücadele sürecinde ondan öğrendiklerimizle nasıl yola devam edebileceğimize onun huzurunda söz vermek için bir araya geldik. Hepimiz için kuşkusuz pek çok anısıyla hatırlanacaktır. Ama bizim için Ali yoldaşın çok müstesna bir yeri olduğunu buradaki yoldaşlarımız çok iyi biliyorlar. Müstesnadır çünkü Türkiye gibi herkesin her gün modaların peşinde koştuğu yerde bütün bilinçli hayatını örgütlü olarak sürdürmek müstesnadır ve bize ders olması gereken bir davranıştır.

Ali ağabeyde, genç yoldaşlarımız için çok önemli bir ders daha var: Onda kibri ve rekabetçiliği göremezsiniz. Öyle ki bir dönem genel başkanlığı yaptığı parti, daha sonra kendince doğru bulmadığı, yanlış yaptığı için kavga ettiği parti, belirli bir eşiği aşıp Türkiye’de mücadeleyi büyütme iddiasını gösterdiği zaman, geçmişte yaşadıklarının üzerine sünger çekip bir parti militanı olarak sorumluluk almıştır. Ali ağabeyle ilgili iyi kötü çok şey söylenebilir. Ama hiç kimse örneğin parti militanıyken, genel başkan olduğu zamandan daha az çalıştı diyemez. Hiç kimse partide bir sorumluluk aldığında daha çok çalıştı, sorumluluk almadığında daha az çalıştı diyemez. Her dönem inandığını bildiğini yaptı. Çok inatçı ve kavgacıydı. Partinin içinde ve dışında neyi doğru biliyorsa, kim varsa yanında onunla tartışmayı, ona anlatmayı ama mutlaka onu dinlemeyi, ondan öğrenmeyi de bunun yanına koymuştu. Ondan öğrendiklerimizi daha ileri taşımak ve birlikte yarattığımız partimizi Türkiye’de emekçilerin yoksulların umudu haline getirerek, Ali hocamızı yaşatmak hepimizin omuzlarında bir görevdir."

TİP Parti Meclisi Üyesi Ekim Nehir, Ali Önder Öndeş’in mücadele yaşamını anlattı:

Konuşmaların ardından Öndeş defnedildi. Yeni Yaşam gazetesi yazarı M. Ender Öndeş ağabeyinin ölümünün ardından şu ifadelerle paylaşımda bulundu:

“1947-2022 TÖS'ten TÖB-DER'e, Birinci TİP'ten sonuncusuna kadar hep aynı yolda, aynı heyecanla yürüdü. Her ailenin tarihinde, sol tarafa ilk yol açan biri vardır ki, sonradan gelenler onun açtığı gediklerden ilerler. O da benim, bizim yolumuzu açtı, ne kadar teşekkür etsem azdır. Başımız sağolsun.”

Kaynak: İleri Haber