Son bir yıl içerisinde doğalgaza yüzde 30, elektriğe yüzde 45 zam yapan AKP İktidarı, yılbaşından itibaren uygulama sözü verdiği yüzde 10'luk indirimlerde de kaçamak yaptı. Yüzde 10 diye açıklanan indirim, tüketicinin cebine yüzde 6 ile 8.4 civarında yansıdı.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, indirim kandırmacası, Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) doğalgaz fiyatlandırmasında uyguladığı ve tüketicilerin aleyhine olan yöntemi de gözler önüne serdi. AKP şefi Tayyip Erdoğan bir süre önce yıl başından itibaren doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yüzde 10 indirim yapılacağını açıkladı.
Doğalgazı kartlı sayaçlarda kullanan milyonlarca tüketici, indirimden faydalanabilmek için yılın ilk günü manyetik kartlarına doğalgaz yükletti. Ancak sonuç adeta hüsran oldu. Gaz yükleten hiçbir tüketici yüzde 10'luk indirim rakamına ulaşamadı.
Fişten hesaplama
Doğalgaz yüklemesi yaptıran çok sayıda tüketicinin bilgi fişleri üzerinden hesaplama yapıldı. Ortaya, hiçbir abonede yüzde 10'luk indirimin gerçekleşmediği sonucu çıktı. Hesaplamalara göre yüzde 10'luk indirimin tüketiciye yansıması yüzde 6 ile yüzde 8.4 aralığında kaldı. İndirim olup olmadığını anlayabilmek için aralık ayında aynı paraya aldıkları gaz miktarını gösteren bilgi fişlerini de yanında getiren tüketiciler indirimi göremeyince şoke oldu. Kendi kartlarının yanı sıra komşularının ya da çocuklarının kartlarına da aynı miktardaki para karşılığı gaz dolumu yaptıran birçok tüketici de birbirinden farklı ‘birim fiyatlarla' karşılaştı.
15 derece oyunu
Bu durum, iki nedenden kaynaklanıyor. Birincisi BOTAŞ indirimi ÖTV fiyatı üzerinden yaptı. Bu nedenle yüzde 10'luk indirim dağıtım şirketlerinin fiyatında yüzde 10 yerine yüzde 9.7 civarında yansıdı. Ancak indirimi asıl engelleyen BOTAŞ'ın doğalgaz fiyatlandırmasına uyguladığı tüketicinin aleyhine olan yöntem oldu. Bu yönteme göre, havalar soğudukça tüketici gazı daha pahalı kullanıyor. Havalar ısındıkça gaz ucuzluyor. Çünkü BOTAŞ, doğalgazın fiyatını 15 derecelik dış hava sıcaklığına göre fiyatlandırıyor. Hava sıcaklığı 15 derecenin altına düştükçe, özellikle sıfırın altındaki sıcaklıklara ulaştıkça ısıl değerin çarpan etkisi tüketici aleyhine işliyor. Örneğin, 18 derecede alınan ve kullanılan 500 liralık doğalgaz miktarı daha fazlayken, eksi derecelerde kullanılan 500 liralık gazın miktarı daha düşük oluyor. Bu hesaplama yüzünden, indirim hava sıcaklıklarının çok düştüğü döneme denk gelmesi nedeniyle tüketiciye yansıması daha düşük kalıyor.
Tüketici doğalgazı kışın değil de havaların aşırı ısındığı yaz aylarında kullanabilseydi doğalgazı daha ucuza tüketebilecek. Ancak, bu da işin doğasına aykırı. Çünkü tüketici doğalgazı çoğunlukla ısınma amaçlı kullandığı için doğalgaz tüketimi de çoğunlukla soğuk havalarda artıyor.
Vatandaş zamlardan bunaldı
Özellikle AVM'lerdeki otomatik makinelerden doğalgaz dolumu yapan tüketiciler şikayet edecek merci bulmakta zorlanırken, doğalgaz dağıtım şirketlerine başvuran tüketicilere de tatmin edici bir yanıt verilemedi. Peş peşe gelen zamlardan bunalan tüketiciler üzerine bir de yüzde 10'luk indirim oyunuyla karşı karşıya kalınca çareyi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'nde (CİMER) şikayette aradı. Çok sayıda tüketici, indirim sözünü veren Erdoğan'a konuyu iletebilmek için CİMER'e şikayet yağdırdı. Şikayetlerin ardından doğalgazdaki indirim ve hesaplama oyununun nasıl çözüleceği merak ediliyor.