AKP'li belediyelerin ihale yolsuzluklarıyla yandaşlarına kıyak geçtiği ve belediye ait bazı taşınmazların kamu yararı olmayan vakıflara hibe ettiği Sayıştaş raporlarıyla bir kez daha doğrulandı.
Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak'ın haberine göre, İstanbul Beykoz Belediyesi 2018 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, belediyenin Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılan “Muhtelif Cins ve Miktarlarda İş Makinesi-Araç Kiralama İle Şoför - Operatör Çalıştırma Hizmet Alımı İşi”ne ait idari şartnamede belirtilen yeterlik kriterlerinde ihaleye katılımda rekabeti engelleyici maddeler yer aldığı ifade ediliyor. Şartnamede ihaleye katılanlardan araçların kendi malı olması isteniyor. Raporda ihale dokümanı alan firma sayısının 5, ihaleye teklif veren firma sayısının ise 2 olduğuna dikkat çekiliyor. Bu bilgiler ışığında ihaleye istekli olabileceklerin yüzde 60’ının ihaleye teklif vermediği anlaşılmıştır deniliyor. Ayrıca raporda kamu yararı bulunmayan bir vakfa, 2018 yılı içerisinde kendi faaliyetlerini yürütmesi ve ihtiyaçlarını karşılaması için bazı taşınırların belediye tarafından hibe edildiği bilgisi yer alıyor.
45 iş hiç yapılmadı
İstanbul Zeytinburnu Belediyesi 2018 yılı Sayıştay Denetim Raporun’da da bir dizi usulsüzlük sıralandı. Raporda “Bazı Bakım ve Onarım İşlerinde” proje hazırlanmadan ihaleye çıkıldığı ifade ediliyor. Yapım işlerinde proje olmadan ihaleye çıkılamayacağı anımsatılan raporda “ihtiyaçların ihale öncesinde araştırılarak gerçekçi bir ihtiyaç listesinin hazırlanmadığı” vurgulanıyor. Kamu binalarının bakım ve onarımı için çıkılan birim fiyat, teklif usulü bir ihalede belirtilen 96 adet iş kaleminden 45 adedinin hiç yapılmadığı tespit edilmiştir deniyor.
Raporda Zeytinburnu Belediyesi’nin bütçe içi işletmesi olan Zeytinburnu Belediyesi Spor ve Sosyal Tesis İşletmesi’ne ilişkin mal ve hizmet alımlarının aynı ihale konusu içinde yer alabilecek mal ve hizmet alımları olmasına rağmen kısımlara bölünerek doğrudan temin usulü ile yapıldığı belirtiliyor. Ayrıca belediyede ilgili bakanlık izni olmadan Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna atama yapıldığı, bir süre sonra da bu kişilerin memuriyet kadrolarına geçirildiği ve bu durumun mevzuata aykırı olduğu vurgulanıyor. Raporda belediyenin mülkiyetindeki bazı taşınmazları dernek ve vakıflara mevzuata aykırı olarak tahsis ettiğine de değiniliyor.
Mevzuata aykırı atama
İstanbul Başakşehir Belediyesi 2018 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda ise belediye sınırları içindeki bazı işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyette bulundukları bilgisi yer alıyor. Ayrıca ilçe belediyesinin Özel Kalem Müdürlüğü kadrosu üzerinden mühendis kadrosuna yapılan atamaların mevzuata aykırı olduğu belirtiliyor.