Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre 10 taşınmaz özelleştirme kapsamına alındı. Aynı kararla özelleştirme kapsamında olan bazı taşınmazların imar planlarının değiştirilmesine, bir kısmının da satılmasına karar verildi.
Kararla Kanal İstanbul’un yapılacağı açıklanan bölgede 3 ayrı arazi “HZL Bilişim” adlı şirket tarafından alındı. Bu taşınmazların satış ihaleleri Eylül ayında yapılmıştı.
Kalamış Yat Limanı resmen Koç sermayesinin oldu
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 40 yıl süreli işletme hakkının 2,53 milyar TL bedelle devrine onay verdi. Böylece, en yüksek teklifi veren Koç Holding’e bağlı TEK-ART Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ’ye devri onaylandı.
Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı çevrecilerin tepkilerine rağmen Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu alınmadan ihaleye açılmıştı. Liman ihale sonucu Koç Holding’e verilmiş ve özelleştirme kararı 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Çevreciler bu ihaleyle birlikte Kalamış Parkı’nın kamunun elinden alınarak ranta açılacağına dikkat çekmişti. Parkın özelleştirilmesine karşı Kadıköy Belediyesi, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası Özelleştirme Yüksek Kuruluna itirazda bulunmuş ancak itirazlar reddedilmişti. Danıştay da benzer yönde başvuruları reddetmişti. Kadıköy Belediyesi yat limanının özelleştirilmek yerine kendilerine satılması yönünde kampanya başlatmış, ancak sonuç değişmemişti.